Hirdetés

Az öregedés nemcsak bajjal jár

Az öregedési folyamat során – egy nemrégiben lefolytatott kutatás szerint –bizonyos képességek valójában javulnak. A képek egészét például az idősebbek jobban felfogják, mint a húszas éveikben járók.

öregség, öregedés, geriátria |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A kutatók tudták, hogy az öregedés folyamán megváltozik az emberek látásmódja, azonban a legtöbben azt hitték, hogy az idősek lassabban és rosszabbul teljesítenek, mint a fiatalok, különösen, ami a látást illeti.

A tanulmányban nyolc fiatal (átlagosan 23 éves) és nyolc idősebb (átlagosan 68 éves) önkéntes vett részt. Egy számítógép által generált képsorozaton egy vonalakból álló együttes megjelenését aközben változtatták, hogy az önkéntesek nézték az ábrákat. Először kisebbek majd nagyobbak lettek a vonalak, valamint kevésbé kontrasztosak (világos szürke–sötét szürke) és élesen kontrasztosak (fekete–fehér).

A fiatalabbak hamarabb észrevették a változást, amikor a vonalak kicsik voltak vagy kevésbé kontrasztosak, míg az idősebbek akkor nyújtottak jobb teljesítményt, amikor nagyobb és élesebb kontrasztú vonalakat láttak.

Ez a megfigyelés nemcsak azért érdekes, mert egy olyan különös esetet mutat be, amikor az idősebbek valamit jobban látnak a fiataloknál, hanem azért is, mert elárulja, hogyan befolyásolja az öregedés az agy jelfeldolgozó folyamatát. Ahogy öregszünk, csökken az egyik agysejtnek az a képessége, hogy egy másikat gátolni tudjon. Amikor egy idősebb ember nagy méretű, kontrasztos képet lát, kevesebb idő alatt is meg tudja különböztetni a változásokat, tehát végső soron az adott feladatot jobban meg tudja oldani.

CBSNews
öregség, öregedés, geriátria

2005-05-26 11:49:53

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop