Hirdetés

Dédimama zavart

öregség, érelmeszesedés, ápolás |

Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Dr. Úr!
A Dunaújvárosi Főiskola hallgatója vagyok immár három éve. Közel két éve, hogy a mennyasszonyommal lakom együtt. A problémánk kb. egy hete kezdődött, amikor megkaptuk a hírt, hogy Andrea - a menyasszonyom - dédnagymamáját (95 éves) bevitték a Kecskeméti kórház gerontopszichiátriájára. Március 18-án Vasárnap a kórházban nem adtak telefonon információt a nagyi hogylétéről. Nagyon megijedtünk, ezért leutaztunk Orgoványra, így hétfőn felkerestük a kecskeméti kórházat, ott is a néni kezelőorvosát. Aki azt a felvilágosítást adta, hogy a dédimamának nem is itt lenne a helye, hanem tulajdonképpen a belgyógyászaton, mivel az a problémája, hogy az agya az erek elmeszesedése miatt nem kap elég vért, ezért az agysejtjeinek egy része elhalt. Emiatt bizonyos dolgokat nem úgy állít össze, a gondolatokat nem a megfelelően társítja, sokszor hallucinál.

A néni szomszédja azt mondta, hogy pénteken este vitette be a kórházba, de előtte hajnal fél háromkor kint találták meg, az utcán hálóingben azt kiabálta, hogy betörtek hozzá. Nem hitték el, mert előtte másfél hete már észlelték nála, hogy néha nem valós dolgokról beszél. Embereket lát, stb. Azt hozzá kell tenni, hogy a házban minden fel volt borogatva, minden kiszórva a szekrényekből.

Amint már említettem, nem hittek neki, azt mondják maga csinálta. A kórházban még egy hét elteltével is tisztán elmondja, gondolkodás nélkül, hogy hányan, hogyan mentek be hozzá. Amíg beszéltünk vele (kb. egy óra hosszát), talán két mondata volt nem "tiszta". Azt viszont a beszédjéből, a használt szókincséből, kifejezéseiből észrevettük, hogy nem a régi. Nem érti, hogy miért van bezárva, nem érzi magát betegnek.

Haza akar menni, de tudjuk, hogy nem mehet haza, felügyeletre van szüksége. Az alábbi kérdések merültek fel bennünk, kérem válaszoljon, adjon tanácsot: Mit tegyünk? Kiszakíthatjuk a lassan száz év alatt megszokott környezetéből úgy, hogy tudjuk: nehéz lesz visszatartanunk, nehogy hazamenjen, elszökjön? Ha ki szakítjuk a környezetéből, mennyire fog rosszabbodni az állapota, esetleg a jelenlegi stádiuma őrjöngésbe fog torkollni? Megbecsülhető-e, hogy így hány évet élhet? Lehetséges-e, hogy a betöréses dolgot csak a fantáziája kreálta, még akkor is ha többször ugyan azt határozottan elmondja, és erre a fiktív állítására tisztán emlékszik, még ha hallucinációról is van szó? Egy ilyen beteg embert, ha magunkhoz veszünk, mennyire nehéz kezelni, egyáltalán szabad-e kiszakítani a kis környezetéből, az eddig megszokott életritmusából?

.Segítségét, tanácsait előre is köszönöm:

A dédmamának előrehaladott agyi érelmeszesedése van, valószínűleg a betörőket is Ő találta ki. A fiókborogatás is jellegzetes tünet. Az biztos, hogy nem maradhat felügyelet nélkül, de nem hiszem, hogy jó lenne, ha magukhoz vennék. Az ilyen ember 24 órás felügyeletet igényel. Ha ez megoldható, akkor persze tegyék, mert ez lenne a humánus megoldás.

A gondoskodás az életét meghosszabbíthatja, de az érelmeszesedés tünetei nem fognak javulni.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

öregség, érelmeszesedés, ápolás

2002-07-11 14:07:01

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop