Hirdetés

Hány éves Ön valójában?

Már fiatalon jelentős eltérések lehetnek egy korosztály tagjainak biológiai életkora között - derült ki egy új tanulmányból, amelyet az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közöltek.

biológiai életkor, öregedés, életkor |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport egy új-zélandi város 1972-1973-ban született 954 lakóját követte nyomon. A kutatók 18 különböző, az életkorral változó paramétert - többek között a testsúlyt, vesefunkciót, a fogíny állapotát - vizsgálták meg a résztvevők 26, 32 és 38 éves korában.

Az eredmények szerint 38 évesen a résztvevők biológiai életkora a késő húszas évektől egészen a majdnem hatvan éves kor körüli tartományig terjedt, vagyis néhányan szinte nem öregedtek a vizsgált időszakban, míg mások évente majdnem három biológiai évvel lettek idősebbek.

A biológiai életkoruk alapján majdnem nyugdíjasnak számító résztvevők külsőleg leharcoltnak, fáradtnak néztek ki, rosszabbul teljesítettek az agyműködést mérő teszteken és a felfogóképességük is gyengébb volt, a többség esetében azonban csupán néhány év eltérés volt a biológiai és a valódi életkor között. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a biológiai öregedés üteme miként változik az idő előrehaladtával.

Az élet minden olyan területén, amelyet jelenleg a kronológiai életkorunk alapján szabályozunk, igazságtalanul járunk el, pédául nyugdíjkorhatár például igazságtalan lehet azokkal szemben, akik "teljesítményük csúcsán" kényszerülnek visszavonulni, írta a tanulmány szerzője.

A kutatók nem számítottak arra, hogy már ilyen korai életkorban ekkora eltéréséket találnak. Mint hangsúlyozták, a mostani eredmények segíthetnek az öregedés ütemének lassítását célzó módszerek kidolgozásában és az orvostudományra is hatást gyakorolhatnak.

"Ha valóban lassítani akarjuk az öregedés folyamatát, hogy megelőzzük a betegségek kialakulását, akkor már egészen fiatal korban közbe kell lépnünk" - idézte a szakembert a BBC News.

BBC News

biológiai életkor, öregedés, életkor

2015-07-09 17:07:46

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop