Hirdetés

Házi ápolás

házi ápolás |

Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Katalin!

Főnökasszonyom kért meg, hogy próbáljak valami megoldást találni. Édesanyja több, mint nyolcvan éves, és hosszabb ideje orvosi kezelés alatt áll. A napokban viszont fordulat állt be állapotában, és a segítségére felkért ápolónőt bezárta a konyhába, főnökasszonyomat arcul ütötte, olyan körülmények álltak elő, hogy a mentők a Hárshegyi Klinikára szállították. Elbocsájtása esetére szeretne a Főnökasszonyom egy olyan megoldást találni, ami inkább bentlakásos jellegű (hiszen Ő még főfoglalkozású alkalmazott), folyamatos a felügyelet, és fogadnak, úgymond pszichiátriai eseteket. Természetesen anyagi lehetőségeihez mérten hajlandó az ápolási költségekhez hozzájárulni, hiszen eddig is fizetett ápolónők voltak édesanyja mellett. Nagyon várom jó tanácsait, az esetleges megoldási lehetőségeket.

Üdvözlettel:

Ennek a problémának a megoldására találták ki a szociális gondozói hálózatot. Ez máshol a világban, például Németországban igen jó működik évtizedek óta. Ennek lényege az lenne, hogy még a kórházban a szociális gondozó felkeresné a beteget, annak beszámíthatatlansága esetén hozzátartozóját és megbeszélnék a további ellátást. Nálunk néhány éve működnek házi ápolási szolgálatok, de ezek csak meghatározott ideig, és csak korlátozott napi időtartamban vállalhatnak ápolást. Ettől függetlenül a kerületeknél is vannak gondozói, de ezek nem szakképesítettek és "szocialista" környezettanulmány után, az ellátandók között válogatva, kedvük szerint adnak ellátást. (Épp a napokban harcoltam sikertelenül egy orvos betegem ellátásáért!)

Sajnos, mint orvosnak erre az ellátásra jelenleg semmiféle befolyásunk nincsen. A házi ápolási szolgálatok sincsenek az önkormányzati ellátással semmiféle kapcsolatban. Ez régi szívfájdalmam. A leírtak ellenére javaslom mind az önkormányzati (ezt a családorvos ismeri), mind a háziápolási szolgálatok valamelyikének megkeresését. Ebben a helyismeretben bíró családorvos tudja eligazítani.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

házi ápolás

2002-07-11 14:54:19

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop