Hirdetés

Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

Hosszabb ideig élhetnek azok az idős emberek, akik koruknál három-négy évvel fiatalabbnak érzik magukat, mint azok, akik annál idősebbnek - derült ki egy friss brit tanulmányból.

idős ember, öregedés, életkor |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A kutatók egy öregedésről szóló tanulmány adatait elemezték, melyben 6489 résztvevőt vizsgáltak, átlagéletkoruk 65,8 év volt - idézte a JAMA Internal Medicine aktuális számát a Medicalpress egészségügyi portál.

Többségük (69,6 százalék) úgy érzete, három-négy évvel fiatalabb a koránál, 25,6 százalék tartotta magát annyinak, amennyi valójában és 4,8 százaléknak volt az a benyomása, hogy idősebb, mint az évei száma.

Az átlagosan 99 hónapos követési időszakban a magukat fiatalabbnak érzők 14,3 százaléka hunyt el, a valós korukkal egyetértők 18,5 százaléka, a magukat idősebbnek érzők 24,6 százaléka.

Az életkor szubjektív érzése és a szív- és érrendszeri eredetű halálozások közötti kapcsolat igen erősnek bizonyult, a rákos halálozással azonban nem állt fenn az összefüggés - írták a kutatók.

"Az összefüggés hátterében működő folyamatok további tanulmányozást érdemelnek. A vizsgálatot ki kellene terjeszteni a magukat fiatalabbnak érzők más egészséges szokásaira és tulajdonságára is: többek közt az ideális testsúly megtartására, az orvosi utasítások követésére, a nagyobb rugalmasságra, az önuralomra és az élni akarásra" - vélték a szerzők, Isla Rippon és Andrew Steptoe, a londoni University College kutatói.

MedicalXpress

idős ember, öregedés, életkor

2014-12-16 16:26:25

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop