Hirdetés

Időskori folyadékfogyasztás

Az egészséges és aktív életmódnak egész életünkben nagyon fontos szerepet kell betöltenie. Az idő előrehaladtával a különböző testi funkciók romlásának bekövetkeztével az étrendben is változtatások szükségesek. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással és megfelelő folyadékbevitellel megelőzhető számos betegség kialakulása, vagy a már létrejött egészségi állapot fenntartható.

időskor, folyadékfogyasztás, diéta |

InforMed Hírek12   InforMed


Magyarországon a lakosság egyötöde – megközelítőleg 2 millió lakos – betöltötte a 60. életévét. A korosodás azonban nem mindenkinél egyformán, az eltelt évek számának megfelelően zajlik, így igen nagy különbség van az idős emberek egészségi állapota között.

Az egészségi állapotot befolyásolja a szervezet víztartalma is, amely a kor előrehaladtával egyre csökken. Az újszülött szervezete átlagosan 70%, a felnőtté 60%, míg az idős embereké csupán 50% vizet tartalmaz. Optimális esetben a test vízleadása és vízfelvétele között fontos egyensúlyi állapot áll fenn. Ezt az egyensúlyi állapotot – a táplálkozás mellett – egyéb tényezők is befolyásolják, ilyen például a fizikai aktivitás, a külső hőmérséklet, illetve egyes, betegségekhez kapcsolódó tünetek, mint a láz, a hasmenés vagy a hányás. Ha a vízháztartás egyensúlya tartósan megbomlik – akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt – az könnyen a szervezet kiszáradásához vezethet. A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely a szükséges vízmennyiség pótlására figyelmeztet. Időskorban komoly gondot jelenthet, hogy csökken a szomjúság érzékelése is, és emiatt nagyobb a valószínűsége a kiszáradás kialakulásának. Időskorban tehát akkor is inni kell, ha nem vagyunk szomjasak.

A kor előrehaladtával számos változás történik. Testileg és lelkileg is „más” emberré válunk, különböző problémák jelennek meg, amelyek többek között a folyadékbevitelt is érinthetik.

Időskorban jellemző élettani változások
  • az izmok ereje és tömege mintegy 30 százalékkal csökken
  • az idegrostok ingerületvezetése lassul
  • csökken az ízérzékelés
  • a látás és a hallás romlik (akár 70-80 százalékkal)
  • számos fog elvesztésével számolhatunk (az ételeket pépesíteni kell)
  • romlik a szaglás is (az ételek aromáját kevésbé érzik az idős emberek)
  • csökken a szomjúság érzékelése is (folyadékpótlás szempontjából rendkívül fontos).
(Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél I. évfolyam 9. szám, 2008. szeptember)

A szomjúságérzet kialakulásának elsődleges, irányító tényezői a vérszérum nagy ozmolalitása (az agy központi ozmoreceptorai által) és a csökkenő vérnyomás (az érrendszeri, alacsony nyomású baroreceptorokon keresztül). Embereken és állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szomjúság hiánya időseknél a csökkent ízérzőképesség miatt alakul ki. Új bizonyítékok szerint azonban az agy ízérzékelő központja által küldött jelek megváltozása eredményezi a szomjúságérzet csökkenését az idősödés során.

Az évek számának növekedésével a vese véráramlása romlik, és ennek következményeként a vese kiválasztó-képessége csökken. Bár az esetek többségében a vesefunkciót legjobban jelző glomerulus filtrációs ráta (GFR) évente 0,5–1,2 ml/perc/1,73 m2-rel csökken, a vese funkcionális tartaléka azonban állandó marad. Ennek háttere, hogy a GFR csökkenésétől függetlenül az egészséges időseknél morfológiai (alaki) változások lépnek fel a vesében, amelynek következményeként többek között a vese ereinek a véráramlással szembeni ellenállása is növekszik.

A megfelelő hidratáltság tehát nélkülözhetetlen a szervezetünk, szerveink egészséges működéséhez. Amennyiben nem kielégítő a folyadékbevitel, akkor enyhébb esetben csak általános panaszok jelentkeznek, ha nagyfokú a dehidratáltság, akkor súlyos egészségi problémák alakulhatnak ki.

Általános panaszok, a testtömeg 1 %-ánál kisebb folyadékhiány esetén:
    - fejfájás
    - koncentráló képesség csökkenése
    - fáradtság,
    - szédülés
Egészségi következmények, a testtömeg 1 %-ánál nagyobb (és esetleg tartós) folyadékhiány esetén:
  • légzési nehézségek
  • csökkenő szellemi kapacitás
  • mentális problémák
  • székrekedés
  • fogproblémák
  • szájüregi betegségek
  • vesekő
Az ajánlott folyadékbevitel időskorban sem változik, de a szomjúságérzet csökkenésével, a fizikai képességek romlásával jelentősen megnő a kiszáradás veszélye.

Honnan és milyen jelekből, tünetekből tudjuk felismerni, ha nem megfelelő a folyadékmennyiség?

panasz túl kevés folyadékmennyiség túl sok folyadékmennyiség
általános testtömeg-csökkenés testtömeg-növekedés ödéma
bőr és nyálkahártyák száraz nyálkahártyák; a bőr rugalmassága csökken megnyúlt és fénylő bőr
keringési rendszer emelkedett haematokrit érték (kevesebb a vérsavó) lassuló (elnyomható) pulzus a kéz vénáinak telítődése több mint 5 percig tart, felálláskor jelentkező vérnyomásesés és szapora pulzus csökkent haematokrit érték (több a vérsavó) a kéz vénáinak kiürülése több mint 5 percig tart
húgyúti rendszer csökkent vizeletürítés, koncentrált vizelet fokozott vizeletürítés, hígabb vizelet
gyomor-és bélrendszer szomjúság, csökkent étvágy, hosszúkás vájatok a nyelven hányinger, csökkent étvágy
központi idegrendszer zavartság, dezorientáltság romló tudatállapot
Forrás: Lutz C, Prytulski K: Táplálkozástudományi kalauz, Zafír press, 2012

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlása átlagosan (italokból és ételekből származó folyadékmennyiség összesen):

- felnőtt férfiak számára: 2,5 l
- felnőtt nők számára: 2 l

Míg az közismert tény, hogy a változatos étrend segíthet abban, hogy minden szükséges tápanyagból megfelelő mennyiséghez jusson a szervezet, azt kevesen tudják, hogy a változatosság elve a folyadékpótlásban is alkalmazható. A kutatási eredmények alátámasztják, hogy aki naponta többféle italt és ételt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel jut hozzá a javasolt napi 2–2,5 liter folyadékmennyiséghez.

Aki naponta többféle italt és ételt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel jut hozzá a javasolt napi, összesen 2–2,5 liter folyadékmennyiséghez.

A megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztását szociális tényezők is befolyásolják. Gondozó, családtag segítséget jelenthet a mozgásban akadályozott idősnek. Nem is gondolnánk, hogy apró dolgok is sokat számítanak és akár a megfelelő folyadékbevitel elérésében is segíthetnek. Egy Dániában zajló kutatásban szociális otthonban élők környezetét változtatták meg: színes tányérokkal terítettek, új függönyöket tettek fel, átfestették a falakat, az ápolókat megkérték, hogy vidámak legyenek és mosolyogjanak. A vizsgálat végén kiderült, hogy mind a táplálék-, mind a folyadékbevitel növekedett. Emellett a fizikai aktivitásban és a testtömegben is pozitív változások történtek. Az idősek mimikája megerősödött, a személyek közötti szociális kapcsolatok száma megemelkedett. Elmondható, hogy a környezet, beleértve az otthoni vagy a kórházi, szociális otthoni étkezést és a pszichológiai körülményeket, befolyással bír a fogyasztásra és a szociális viselkedésre.

Nagyon fontos, hogy a tápláltsági állapotra, ezen belül a hidratáltsági állapotra is odafigyeljünk, hiszen kutatások alapján elmondható, hogy pl. az Egyesült Királyság szociális otthonaiban élők 20-30%-a dehidratált.

A dehidratáció időskorban összefügg a leggyakoribb betegségek és halálozás okaival:
  • Elesés, törések
  • Zavartság
  • Fertőzések
  • Stroke (szélütés), szívinfarktus
  • Lassabb sebgyógyulás
  • Gyógyszermérgezés
Sajnos, sok idős ember nem iszik eleget, amely számos tényezőre vezethető vissza.

Csökkent folyadékbevitel okai időskorban
  • Szomjúságérzet lecsökken
  • A memória romlik – megfeledkeznek az ivásról
  • A mozgás nehezítetté válik
  • Gyógyszerek szedése gátolhatja a szomjúságérzet kialakulását
  • A vese folyadékmegtartó (koncentráló) képessége csökken – a vizelettel több víz ürül ki
  • Csökkenő étvágy, a szegényesebb, kevésbé változatos étrend alacsonyabb folyadékbevitelt eredményezhet
Hogyan figyeljünk az idősekre? Tippek
  • Kínáljuk az időseket gyakran, mert maguktól elfeledkezhetnek az ivásról.
  • Legyen számukra elérhető fizikai közelségben a folyadék nappal és éjjel is.
  • A tömény alkohol dehidratáltságot okoz.
  • Változatos étrenddel is fedezhetjük számukra a folyadékpótlást, kínáljunk nekik több levest, zöldséget és gyümölcsöt.
  • Különböző ízű és színű ételekkel növelhetjük a folyadékbevitelt.
Nem kell az idős emberekre mindenáron új szokásokat erőltetni, hanem a meglévő ételeik, italaik megválogatásával, étkezési szokásaik figyelembe vételével egészségesebb étrend összeállítására kell tanítani őket. Ezeket valószínűleg könnyebben és megbízhatóbban fogják betartani.

A dehidratáció megelőzése érdekében a legjobb a folyamatos folyadékbevitel. Ideális esetben 1-2 pohárral minden étkezéskor igyon az idős ember, a nap további részében pedig alkalomszerűen. Így nagy valószínűséggel egyrészt kialakul a folyadékbevitel kapcsán is a jó szokás, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékot is elfogyasztja a koros ember.

Vannak olyan tápanyagok, amelyek fogyasztására időskorban különös figyelmet kell fordítani. Ezek az összetevők az étrenddel is fedezhetőek, az alábbi táblázat azokat a nagy víztartalmú élelmiszer-csoportokat foglalja össze, amelyek nagy segítséget nyújtanak a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztásában.

Az egészséges táplálkozás és folyadékbevitel időskorban

speciális feladat időskorban tápanyag magas víztartalmú élelmiszerek
fehérjehasznosulás romlik, gyulladások során fokozódik a szervezet fehérje igénye fokozott fehérjeigény tej, joghurt, kefir (tejtermékek)
székrekedés (renyhébb bélműködés, csökkent fizikai aktivitás) rostban gazdag táplálkozás zöldségek, gyümölcsök
idegrendszer megfelelő működéséhez lényegesek, így a memóriára is pozitív hatással lehetnek fokozott B6-vitaminbevitel tej, joghurt, kefir
fogak hiánya miatt pürésíteni kell, ami hosszabb főzést igényelhet; a C-vitamin hőérzékeny C-vitamin-bevitelre figyelni kell friss gyümölcsök, saláták, frissen préselt natúr gyümölcsés zöldséglevek
elégtelen D-vitamin bevitel és a D-vitamin hasznosulásának csökkenése D-vitamin-bevitelre figyelni tej, tejtermék, halak
csontritkulás megelőzés érdekében fokozott kalciumbevitel, D-vitaminnal joghurt, kefir
anyagcsere folyamatokhoz szükséges vas tej, joghurt, kefir, hal
anyagcsere folyamatokhoz szükséges cink tej, joghurt, kefir, hal

Összefoglalás

A folyadékbevitel nélkülözhetetlen az élethez és befolyásolja az idősek egészségi állapotát és teljesítőképességét. Sokan 50 éves kor felett nem isznak eleget, ennek megoldásában a gondozóknak, az egészségügyi személyzetnek fontos feladata van. A változatosság kulcsszerepet játszhat abban, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot elfogyasszák az idősek. A dietetikusok, orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók fontos segítséget nyújthatnak az egyéni folyadékigény meghatározásában és kielégítésében. Segítsük a környezetünkben élő idős embereket abban, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak, mert a megfelelő folyadékbevitellel egészségesebbek maradhatnak.

„Fenntartani a test töretlen egészségét, a szellem állandó élénkségét és nyugalmát és megőrizni ezeket a késői öregségig, amikor betegség és küzdelem nélkül a test és lélek búcsút mond egymásnak.” (Van Boerhaave, holland orvos)

Tudta-e, hogy -e, hogy
  • a dehidratáltság pénzbe kerül? 2004-ben ez okból kifolyólag ötszáztizennyolcezren kerültek kórházba az Egyesült Államokban, s ez 5,5 milliárd dollár költséget jelentett?
  • a felmérések szerint 85-99 évesek között hatszor nagyobb a kiszáradás veszélye, mint a 65-69 éveseknél?
  • a görög istenek azzal büntették Tantalosz királyt, hogy állig hűsítő vízben kellett állnia, de amint ajkával a víz felszíne felé közeledett, az enyhítő ital eltűnt és örök szomjúságra volt ítélve. Ezért nevezzük a legszörnyűbb szenvedéseket "tantaluszi kínoknak".
  • életünk során átlagosan mintegy 40 ezer liter folyadékot iszunk meg?
  • szomjazni legfeljebb 2-3 napig bírunk, míg étel nélkül hetekig is élhetünk?
  • az ember számára elérhető maximális életkort újabban 120-135 évre becsülik?
Forrás: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, mdosz.hu
időskor, folyadékfogyasztás, diéta

2014-07-30 18:43:16

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop