Hirdetés
Időskori folyadékfogyasztás
Az egészséges és aktív életmódnak egész életünkben nagyon fontos szerepet kell betöltenie. Az idő előrehaladtával a különböző testi funkciók romlásának bekövetkeztével az étrendben is változtatások szükségesek. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással és megfelelő folyadékbevitellel megelőzhető számos betegség kialakulása, vagy a már létrejött egészségi állapot fenntartható.
Magyarországon a lakosság egyötöde – megközelítőleg 2 millió lakos – betöltötte a 60. életévét. A korosodás azonban nem mindenkinél egyformán, az eltelt évek számának megfelelően zajlik, így igen nagy különbség van az idős emberek egészségi állapota között.
Az egészségi állapotot befolyásolja a szervezet víztartalma is, amely a kor előrehaladtával egyre csökken. Az újszülött szervezete átlagosan 70%, a felnőtté 60%, míg az idős embereké csupán 50% vizet tartalmaz. Optimális esetben a test vízleadása és vízfelvétele között fontos egyensúlyi állapot áll fenn. Ezt az egyensúlyi állapotot – a táplálkozás mellett – egyéb tényezők is befolyásolják, ilyen például a fizikai aktivitás, a külső hőmérséklet, illetve egyes, betegségekhez kapcsolódó tünetek, mint a láz, a hasmenés vagy a hányás. Ha a vízháztartás egyensúlya tartósan megbomlik – akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt – az könnyen a szervezet kiszáradásához vezethet. A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely a szükséges vízmennyiség pótlására figyelmeztet. Időskorban komoly gondot jelenthet, hogy csökken a szomjúság érzékelése is, és emiatt nagyobb a valószínűsége a kiszáradás kialakulásának. Időskorban tehát akkor is inni kell, ha nem vagyunk szomjasak.
A kor előrehaladtával számos változás történik. Testileg és lelkileg is „más” emberré válunk, különböző problémák jelennek meg, amelyek többek között a folyadékbevitelt is érinthetik.
Időskorban jellemző élettani változások
- az izmok ereje és tömege mintegy 30 százalékkal csökken
- az idegrostok ingerületvezetése lassul
- csökken az ízérzékelés
- a látás és a hallás romlik (akár 70-80 százalékkal)
- számos fog elvesztésével számolhatunk (az ételeket pépesíteni kell)
- romlik a szaglás is (az ételek aromáját kevésbé érzik az idős emberek)
- csökken a szomjúság érzékelése is (folyadékpótlás szempontjából rendkívül fontos).
A szomjúságérzet kialakulásának elsődleges, irányító tényezői a vérszérum nagy ozmolalitása (az agy központi ozmoreceptorai által) és a csökkenő vérnyomás (az érrendszeri, alacsony nyomású baroreceptorokon keresztül). Embereken és állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szomjúság hiánya időseknél a csökkent ízérzőképesség miatt alakul ki. Új bizonyítékok szerint azonban az agy ízérzékelő központja által küldött jelek megváltozása eredményezi a szomjúságérzet csökkenését az idősödés során.
Az évek számának növekedésével a vese véráramlása romlik, és ennek következményeként a vese kiválasztó-képessége csökken. Bár az esetek többségében a vesefunkciót legjobban jelző glomerulus filtrációs ráta (GFR) évente 0,5–1,2 ml/perc/1,73 m2-rel csökken, a vese funkcionális tartaléka azonban állandó marad. Ennek háttere, hogy a GFR csökkenésétől függetlenül az egészséges időseknél morfológiai (alaki) változások lépnek fel a vesében, amelynek következményeként többek között a vese ereinek a véráramlással szembeni ellenállása is növekszik.
A megfelelő hidratáltság tehát nélkülözhetetlen a szervezetünk, szerveink egészséges működéséhez. Amennyiben nem kielégítő a folyadékbevitel, akkor enyhébb esetben csak általános panaszok jelentkeznek, ha nagyfokú a dehidratáltság, akkor súlyos egészségi problémák alakulhatnak ki.
Általános panaszok, a testtömeg 1 %-ánál kisebb folyadékhiány esetén:
- - fejfájás
- koncentráló képesség csökkenése
- fáradtság,
- szédülés
- légzési nehézségek
- csökkenő szellemi kapacitás
- mentális problémák
- székrekedés
- fogproblémák
- szájüregi betegségek
- vesekő
Honnan és milyen jelekből, tünetekből tudjuk felismerni, ha nem megfelelő a folyadékmennyiség?
panasz | túl kevés folyadékmennyiség | túl sok folyadékmennyiség |
általános | testtömeg-csökkenés | testtömeg-növekedés ödéma |
bőr és nyálkahártyák | száraz nyálkahártyák; a bőr rugalmassága csökken | megnyúlt és fénylő bőr |
keringési rendszer | emelkedett haematokrit érték (kevesebb a vérsavó) lassuló (elnyomható) pulzus a kéz vénáinak telítődése több mint 5 percig tart, felálláskor jelentkező vérnyomásesés és szapora pulzus | csökkent haematokrit érték (több a vérsavó) a kéz vénáinak kiürülése több mint 5 percig tart |
húgyúti rendszer | csökkent vizeletürítés, koncentrált vizelet | fokozott vizeletürítés, hígabb vizelet |
gyomor-és bélrendszer | szomjúság, csökkent étvágy, hosszúkás vájatok a nyelven | hányinger, csökkent étvágy |
központi idegrendszer | zavartság, dezorientáltság | romló tudatállapot |
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlása átlagosan (italokból és ételekből származó folyadékmennyiség összesen):
- felnőtt férfiak számára: 2,5 l
- felnőtt nők számára: 2 l
Míg az közismert tény, hogy a változatos étrend segíthet abban, hogy minden szükséges tápanyagból megfelelő mennyiséghez jusson a szervezet, azt kevesen tudják, hogy a változatosság elve a folyadékpótlásban is alkalmazható. A kutatási eredmények alátámasztják, hogy aki naponta többféle italt és ételt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel jut hozzá a javasolt napi 2–2,5 liter folyadékmennyiséghez.
Aki naponta többféle italt és ételt fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel jut hozzá a javasolt napi, összesen 2–2,5 liter folyadékmennyiséghez.
A megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztását szociális tényezők is befolyásolják. Gondozó, családtag segítséget jelenthet a mozgásban akadályozott idősnek. Nem is gondolnánk, hogy apró dolgok is sokat számítanak és akár a megfelelő folyadékbevitel elérésében is segíthetnek. Egy Dániában zajló kutatásban szociális otthonban élők környezetét változtatták meg: színes tányérokkal terítettek, új függönyöket tettek fel, átfestették a falakat, az ápolókat megkérték, hogy vidámak legyenek és mosolyogjanak. A vizsgálat végén kiderült, hogy mind a táplálék-, mind a folyadékbevitel növekedett. Emellett a fizikai aktivitásban és a testtömegben is pozitív változások történtek. Az idősek mimikája megerősödött, a személyek közötti szociális kapcsolatok száma megemelkedett. Elmondható, hogy a környezet, beleértve az otthoni vagy a kórházi, szociális otthoni étkezést és a pszichológiai körülményeket, befolyással bír a fogyasztásra és a szociális viselkedésre.
Nagyon fontos, hogy a tápláltsági állapotra, ezen belül a hidratáltsági állapotra is odafigyeljünk, hiszen kutatások alapján elmondható, hogy pl. az Egyesült Királyság szociális otthonaiban élők 20-30%-a dehidratált.
A dehidratáció időskorban összefügg a leggyakoribb betegségek és halálozás okaival:
- Elesés, törések
- Zavartság
- Fertőzések
- Stroke (szélütés), szívinfarktus
- Lassabb sebgyógyulás
- Gyógyszermérgezés
Csökkent folyadékbevitel okai időskorban
- Szomjúságérzet lecsökken
- A memória romlik – megfeledkeznek az ivásról
- A mozgás nehezítetté válik
- Gyógyszerek szedése gátolhatja a szomjúságérzet kialakulását
- A vese folyadékmegtartó (koncentráló) képessége csökken – a vizelettel több víz ürül ki
- Csökkenő étvágy, a szegényesebb, kevésbé változatos étrend alacsonyabb folyadékbevitelt eredményezhet
- Kínáljuk az időseket gyakran, mert maguktól elfeledkezhetnek az ivásról.
- Legyen számukra elérhető fizikai közelségben a folyadék nappal és éjjel is.
- A tömény alkohol dehidratáltságot okoz.
- Változatos étrenddel is fedezhetjük számukra a folyadékpótlást, kínáljunk nekik több levest, zöldséget és gyümölcsöt.
- Különböző ízű és színű ételekkel növelhetjük a folyadékbevitelt.
A dehidratáció megelőzése érdekében a legjobb a folyamatos folyadékbevitel. Ideális esetben 1-2 pohárral minden étkezéskor igyon az idős ember, a nap további részében pedig alkalomszerűen. Így nagy valószínűséggel egyrészt kialakul a folyadékbevitel kapcsán is a jó szokás, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékot is elfogyasztja a koros ember.
Vannak olyan tápanyagok, amelyek fogyasztására időskorban különös figyelmet kell fordítani. Ezek az összetevők az étrenddel is fedezhetőek, az alábbi táblázat azokat a nagy víztartalmú élelmiszer-csoportokat foglalja össze, amelyek nagy segítséget nyújtanak a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztásában.
Az egészséges táplálkozás és folyadékbevitel időskorban
speciális feladat időskorban | tápanyag | magas víztartalmú élelmiszerek |
fehérjehasznosulás romlik, gyulladások során fokozódik a szervezet fehérje igénye | fokozott fehérjeigény | tej, joghurt, kefir (tejtermékek) |
székrekedés (renyhébb bélműködés, csökkent fizikai aktivitás) | rostban gazdag táplálkozás | zöldségek, gyümölcsök |
idegrendszer megfelelő működéséhez lényegesek, így a memóriára is pozitív hatással lehetnek | fokozott B6-vitaminbevitel | tej, joghurt, kefir |
fogak hiánya miatt pürésíteni kell, ami hosszabb főzést igényelhet; a C-vitamin hőérzékeny | C-vitamin-bevitelre figyelni kell | friss gyümölcsök, saláták, frissen préselt natúr gyümölcsés zöldséglevek |
elégtelen D-vitamin bevitel és a D-vitamin hasznosulásának csökkenése | D-vitamin-bevitelre figyelni | tej, tejtermék, halak |
csontritkulás megelőzés érdekében | fokozott kalciumbevitel, D-vitaminnal | joghurt, kefir |
anyagcsere folyamatokhoz szükséges | vas | tej, joghurt, kefir, hal |
anyagcsere folyamatokhoz szükséges | cink | tej, joghurt, kefir, hal |
Összefoglalás
A folyadékbevitel nélkülözhetetlen az élethez és befolyásolja az idősek egészségi állapotát és teljesítőképességét. Sokan 50 éves kor felett nem isznak eleget, ennek megoldásában a gondozóknak, az egészségügyi személyzetnek fontos feladata van. A változatosság kulcsszerepet játszhat abban, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot elfogyasszák az idősek. A dietetikusok, orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók fontos segítséget nyújthatnak az egyéni folyadékigény meghatározásában és kielégítésében. Segítsük a környezetünkben élő idős embereket abban, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak, mert a megfelelő folyadékbevitellel egészségesebbek maradhatnak.
„Fenntartani a test töretlen egészségét, a szellem állandó élénkségét és nyugalmát és megőrizni ezeket a késői öregségig, amikor betegség és küzdelem nélkül a test és lélek búcsút mond egymásnak.” (Van Boerhaave, holland orvos)
Tudta-e, hogy -e, hogy
- a dehidratáltság pénzbe kerül? 2004-ben ez okból kifolyólag ötszáztizennyolcezren kerültek kórházba az Egyesült Államokban, s ez 5,5 milliárd dollár költséget jelentett?
- a felmérések szerint 85-99 évesek között hatszor nagyobb a kiszáradás veszélye, mint a 65-69 éveseknél?
- a görög istenek azzal büntették Tantalosz királyt, hogy állig hűsítő vízben kellett állnia, de amint ajkával a víz felszíne felé közeledett, az enyhítő ital eltűnt és örök szomjúságra volt ítélve. Ezért nevezzük a legszörnyűbb szenvedéseket "tantaluszi kínoknak".
- életünk során átlagosan mintegy 40 ezer liter folyadékot iszunk meg?
- szomjazni legfeljebb 2-3 napig bírunk, míg étel nélkül hetekig is élhetünk?
- az ember számára elérhető maximális életkort újabban 120-135 évre becsülik?
2014-07-30 18:43:16