Hirdetés

Lelassítható az idősek mentális hanyatlása

A demencia által veszélyeztetett idős emberek egészséges étrenddel, mozgással és agytornával képesek lelassítani kognitív képességeik hanyatlását, különösen a gondolkodási folyamatok irányításának és szervezésének képességét - állapították meg svéd és finn kutatók.

demencia, idős emberek, agytorna, mozgás, kognitív képesség hanyatlása |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A maga nemében első ilyen jellegű kutatásba a stockholmi Karolinska Intézet, a Kelet-Finnországi Egyetem és a Finn Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatói 1260 személyt vontak be, akik 60-77 év közöttiek voltak. Két csoportra osztották őket, és két éven át az egyik csoport tagjait rendszeresen ellátták életmód tanácsokkal, míg a kontroll csoport csak általános tanácsokat kapott az egészségmegőrzésről.

A szakemberek azt találták, hogy a rendszeresen életmód tanácsokat kapó emberek esetében jelentős mértékben eltértek az agy úgynevezett végrehajtó- és információ feldolgozási képességei a másik csoportétól.

A The Lancet orvostudományi folyóiratban ismertetett tanulmány szerint két év után a résztvevők mentális funkcióit felmérték egy hagyományos neuropszichológiai teszttel. Az első csoport eredményei 25 százalékkal voltak jobbak a kontroll csoporténál, a teszt bizonyos elemei esetében, mint a végrehajtó képességek és az információ feldolgozás gyorsasága 83 százalékkal, illetve 150 százalékkal jobb eredményt értek el.

A résztvevőket legalább hét éven át követni fogják, hogy megállapíthassák, a kognitív hanyatlás megelőzésével valóban kevesebb lesz-e a demencia és az Alzheimer-kór előfordulása.

Korábbi tanulmányok már kimutatták a kapcsolatot a kognitív hanyatlás és az olyan tényezők, mint az étrend, a szív egészsége és a jó kondíció között, ez volt azonban az első olyan próba, amelyben kontroll csoporttal ellenőrizték, hogy a kockázati tényezők "megcélzásával" lelassítható vagy megelőzhető-e ezen képességek romlása.

A megismerő képességek csökkenése a demencia előjele, a betegség egyre gyakoribb lesz az öregedő társadalmakban. Leggyakoribb formája, az Alzheimer-kór és a demencia más formái 2050-re megháromszorozódnak és mintegy 135 millió embert fognak sújtani világszerte az Alzheimer-kór nemzetközi kampánycsoport előrejelzése szerint.

demencia, idős emberek, agytorna, mozgás, kognitív képesség hanyatlása

2015-03-12 22:15:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop