Hirdetés

Sose halunk meg?

A Harvard-egyetem kutatói rájöttek, hogy az öregedés némely hatását, például a kopaszodást, a meddőséget és az agyi funkciók csökkenését meg lehet állítani, sőt, bizonyos mértékig vissza is lehet fordítani a folyamatot.

öregedés, telomeráz |

InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.

– Vizsgálatunk során beigazolódott, hogy van visszatérés az öregedésből – mondja dr. Ronald A. DePinho, a Harvard-egyetem orvosprofesszora.

DePinho és munkatársai a kromoszómák végein található védőkupakokat, az ún. telomereket vizsgálták. A sejtek osztódásakor a telomereik rövidebbek lesznek, ez okozza a sejtek öregedését. A kutatók azt remélték, hogy ha a telomeráz enzimet termelő gén működését serkentik, megakadályozhatják a kromoszómák rövidülését, ezáltal visszafordítva az öregedés folyamatát.

Az egereket genetikailag módosították úgy, hogy telomeráz szintjük alacsony legyen. Ennek eredményeképpen ugyanolyan egészségi problémáik lettek, mint egy a 80-as éveiben járó embernek. Képzeljünk el őszülő, kopaszodó egereket, amelyek nem tudnak szaporodni és memóriazavaraik vannak…

A vizsgálat során kiderült, hogy ha a telomeráz szintjét megemelték, az öregedés jelei drámai módon visszafordultak. Javult az agyműködés, az egerek visszanyerték termékenységüket és fiatalos külsejű szőrzetüket.

Megtaláltuk volna tehát a halhatatlanság kulcsát?

Sajnos nem, a kezelt egerek ugyanis nem élnek tovább, mint társaik, ám a kutatás gyümölcseként létrejöhet egy öregedés elleni tabletta, mondja DePinho professzor. Persze ez is csak akkor, ha a további kutatások megerősítik a fentieket, és bebizonyosodik, hogy az eljárásnak nincs káros mellékhatása, például a rák fokozott kockázata.

Amíg tehát a polcokon nem fedezzük föl az elixírt, fogyasszunk sok zöldséget és halat, valamint mozogjunk minél többet.
öregedés, telomeráz

2010-12-06 12:24:18

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop