Hirdetés

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év feletti embereknek különösen oda kell figyelniük, mit esznek. Ebben a korban előfordulhat, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik megfelelően.

65 év felett, idős, egészséges táplálkozás |

InforMed Hírek14   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar


Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása. A kor előrehaladtával ráadásul a gyengülő ízérzékelés miatt sokan nem érzik elég sósnak, édesnek az ételt, így utólag túlízesítik, ami bajokat okozhat.

Az idősebbeknek három főétkezést javasol a dietetikus, mindegyik tartalmaz állati eredetű fehérjét, mely kulcsfontosságú az izomtömeg megőrzéséhez.

A tej és tejtermékek fogyasztása a magas kalcium tartalom a csontritkulás megelőzése, vagy előrehaladásának lassítása miatt elengedhetetlen. Ajánlatos a kevés zsír, sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, illetve a hidegen sajtolt olajak fogyasztása is, mert ezzel lassítható az érelmeszesedés folyamata.

Aki nagyon nem kívánja a húst, a tejtermékeket vagy a tojást, az fogyasszon babot, lencsét, csicseriborsót, mert ezekben a hüvelyesekben különösen sok a fehérje.

Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense szerint a hús, tej és tojás fogyasztása azért is szükséges, mert csak ezekben található elegendő, a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitamin. Aki idősebb korban nem fogyaszt elég húst, könnyen vashiányos lehet.

A szakember azt tanácsolja, hogy aki már nem kívánja, nem tudja megrágni vagy anyagi megfontolásból nem eszik húst, egyeztessen orvosával az esetleges vas pótlás lehetőségeiről.

A vérképzéshez szintén nélkülözhetetlen a folsav is, ami bár megtalálható a leveles zöldségekben (spenót, sóska, madársaláta, kínai kel, rukkola), ezekből azonban nehéz eleget fogyasztani.

Az idősebbek közül sokan már ki sem mozdulnak otthonról, ezért napfény hiányában ugyancsak gyakori náluk a D-vitamin hiány. Ezért főleg a november és március között, de a dietetikus szerint egész évben ajánlatos pótolni.

65 év felett csökken az energiaszükséglet, nőknél 1800, férfiaknál pedig legfeljebb 2300 kilókalóriára van szükség. Aki mégis túl sok kalóriát visz be, észrevétlenül hízni kezd, mely az ízületeire, a keringésére és az anyagcseréjére is többlet terhet ró.

Az életkor előrehaladtával a gyomorsav és az emésztőenzimek mennyisége is csökken, így a „túlevés” hasmenést, puffadást okozhat.

Mivel idősebb korra romlik a szaglás és az ízérzékelés, sokan akaratlanul is több sót és cukrot használnak. Ebben a korban az érfal egyre kevésbé rugalmas, ami magas vérnyomást idézhet elő, melyet a túlzásba vitt sófogyasztás tovább súlyosbít.

A cukorból is kevesebb kell, mert ez csak energiát ad, viszont az életkor előrehaladtával élettanilag is csökken az izomtömeg, és növekszik a zsírtömeg aránya. A folyamat lassításáért minél több testmozgás ajánlatos, ami azért is hasznos, mert csökkenti az étvágytalanságot.

Fontos a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás, mert az idősebbek kevésbé érzik a szomjúságot vagy elfelejtenek inni. A besűrűsödő vér a megnehezíti a szív munkáját és a vesét is károsíthatja, fejfájást, fáradékonyságot, sőt feledékenységet is okozhat, amit gyakran az idős kornak tudnak be.

Nőknél kettő, míg férfiak esetében két és fél liternyi az ajánlott napi folyadékmennyiség, aminek egy részét leves, gyümölcs, zöldség formájában lehet elfogyasztani. A dietetikus azt tanácsolja, készítsenek ki már reggel másfél liter vizet és azt apránként estig igyák meg.

A kiegyensúlyozott táplálkozást ebben az életkorban a hiányos fogazat is akadályozhatja, ám a szakember szerint a pépes étrend csak átmenetileg lehet megfelelő. Idővel minden egyen ízű, egyen színű lesz, így elvész az evés élvezete. Ha egy ideig mégis erre kényszerülnek, fogyasszanak fasírtot, krémlevest, pürét, lágytojást vagy pudingot, de ez hosszú távon nem elegendő.

Fontos:
  • Ne használjon túl sok sót, cukrot, még ha az étel íze indokolja is!
  • Lehetőség szerint rendszeresen fogyasszon húst, tejterméket és tojást!
  • Ellenőriztesse értékeit vérvétellel, majd orvosával egyeztetve pótolja a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat!
  • Naponta legalább háromszor-négyszer étkezzen, a tányérján minél kevesebb zsír, annál több zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona legyen!
  • Naponta igyon meg legalább másfél liter folyadékot, ami víz mellett lehet tej, cukormentes tea vagy limonádé, hosszú kávé, egy-egy pohár százszázalékos gyümölcslé, illetve ízesített cukormentes ásványvíz.
  • Aki többféle tablettát szed, arra is oda kell figyelnie, hogy a gyógyszer leírásának megfelelően étkezéseit ezekhez igazítsa.
65 év felett, idős, egészséges táplálkozás

2017-01-02 20:03:14

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop