Hirdetés

Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen

Hasonlóan az élet más területeihez, idős korban az étkezés is jelenthet kihívást. A kor előrehaladtával az ízlelőbimbók érzékelési képessége tompul, a gyógyszerek sem csinálnak jó étvágyat, sőt, még fogproblémák is súlyosbíthatják az étvágyatlanságot.

időskor, étvágytalanság, táplálkozás |

InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.

Az étvágy elvesztése, különösen, ha betegséggel is párosul, oda vezethet, hogy a szervezet nem kapja meg a kellő mennyiségű tápanyagot.

Nem mindenkinél válik be ugyanaz a stratégia, ezért az alábbiakban táplálkozástudományi szakemberek tíz tippjét aduk közre az étvágy gerjesztésére.

1. Fogyasszuk kedvenc ételeinket

Ha gondot okoz az elégséges kalória bevitele, ne törődjünk a táplálkozás általános szabályaival. Együnk azt, és amennyit csak megkívánunk. Csokis tej vagy akár fagylalt is jöhet.

2. Étkezzünk társaságban

Ha annyira még jól vagyunk, hogy főzni tudunk, csak épp kedvünk nincs hozzá, hívjuk meg egy hasonló helyzetben levő barátot vagy szomszédot. Az étkezés nemcsak az evés célját szolgálja, de a kapcsolatok fenntartására is jó alkalom.

3. Nassoljunk egész nap

Lehet, hogy épp csak étkezésekkor megy el az étvágyunk. Jobb többször enni kevesebbet, mint a megszokott időben többet. A nassolás is fokozza az étvágyat.

4. Próbáljunk ki új ízeket

Ha az étvágy az ízlelőbimbók érzékenységének elvesztése miatt csökken, nem csoda, hogy nem hoz lázba minket az evés gondolata. Jó ötlet ilyenkor kibővíteni a választékot, vagy eddig nem próbált fogásokkal kísérletezni. Megoldás lehet a korábban tiltott nassolnivalók fogyasztása is.

5. Fűszerezzük meg az ételt

Nem csoda, hogy nincs étvágyunk, ha unalmasak az ízek. Adjunk az ételhez új, szokatlan fűszereket, vagy gyümölcsöt a joghurthoz, és étvágygerjesztők a színes gyümölcsök, zöldségek is.

6. Minél kalóriadúsabban étkezzünk

Ha soványak vagyunk, nyugodtan válthatunk zsírszegény tejről zsírosra. Adjunk több zsiradékot, azaz vajat vagy olívaolajat az ételekhez, esetleg szirupot a gyümölcslevekhez. Mindez természetesen nem érvényes, amennyiben valaki cukorbeteg, érszűkületben szenved vagy túlsúlyos.

7. Próbálkozzunk a tápláló italokkal vagy folyékony tápszerekkel

Ezek könnyen fogyaszthatók, és attól sem kell félni, hogy elveszik az étvágyunkat, sőt. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a tápszerek valójában fokozzák az étvágyat.

8. Igyunk sok folyadékot

A kiszáradás is csökkenti az étvágyat, igyunk tehát minél többet, lehetőleg olyan italt, ami kalóriát is tartalmaz, gyümölcs- vagy zöldséglevet, vagy cukros üdítőket.

9. Vásároljunk félkész, hámozott ennivalókat

Az időseknek is kedveznek a fagyasztott, fékész vagy hámozott zöldfélék. Ne feledjük, nem mindig az a friss, amit annak vélünk, a frissen lefagyasztott spenót például sokkal több tápanyagot, vitamint tartalmaz, mint az, amelyik napok óta hervadozik a piacon.

10. Rendeljünk ételt otthonra

Sok helyen szervezik meg a menü házhozszállítását idősek részére is, éljünk a lehetőséggel!

WebMD, kép: sxc.hu
időskor, étvágytalanság, táplálkozás

2010-03-04 14:14:00

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop