Hirdetés

WHO: gyorsan öregszik a világ

Egyre több a hatvan év feletti ember a világon: számuk a jelenlegi 841 millióról kétmilliárd fölé emelkedhet 2050-ig - olvasható az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) öregedésről szóló tanulmányában.

öregedés, népesség, geriátria, WHO, öregedés |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


Az emberiség történetében először 2020-ban lesz a 60 év felettiek száma nagyobb, mint az öt év alattiaké - írják a genfi székhelyű WHO szakemberei a Lancet brit orvosi hetilapban megjelent Series of Ageing című, öregedésről szóló hatrészes sorozatuk első tanulmányában.

A 2050-re jósolt kétmilliárd 60 év feletti ember 80 százaléka a szegényebb országokban fog élni. Az idősek számának növekedése az iparosodott országokban eddig - többek között - a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások számának csökkenésén alapul - írta Colin Mathers, a WHO munkatársa.

A tanulmány készítői attól tartanak, hogy a világ 60 év feletti lakosai a jövőben sem válnak egészségesebbé, mint jelenlegi kortársaik: sokan lesznek közülük rákosok, tüdő- és szívbetegek. Mozgásszervi bántalmakkal és idegi zavarokkal is sokan fognak küszködni.

A demenciában szenvedők száma a becslések szerint csaknem megháromszorozódhat: a jelenlegi 55 millióról 2050-re 135 millióra emelkedhet - hangsúlyozta John Beard, a WHO idősekkel és az élettartammal foglalkozó osztályának munkatársa.

"Fontos, hogy az államok figyelemmel kísérjék az idősek állapotát és körülményeit, hogy az egészségügyi programokat azokhoz igazíthassák" - tette hozzá Tis Boerma, a WHO egészségügyi statisztikai és információs osztályának munkatársa.

Az egyre növekvő számú idős ember életminőségének javítása messze túlmutat az egészségügyi szempontokon - írták a szakértők. Erőfeszítéseket kell tenni, hogy a későbbi, nagy költségekkel kezelhető krónikus betegségeket időben, kevesebb kiadással járó gondoskodással előzzék meg. Olyan feltételeket kell teremteni, hogy az idősek saját környezetükben maradhassanak, és ösztönözni kell, hogy minél tovább részei lehessenek a munka világának - tanácsolták a WHO kutatói.

öregedés, népesség, geriátria, WHO, öregedés

2014-11-06 22:58:37

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop