A hal és a halolajak szívvédő hatása

Általánosan elfogadott tény, hogy heti két alkalommal halat eszik, csökken a szívbetegség kockázata. De vajon az ennél több hal fogyasztása tovább csökkentené a kockázatot? Ezt a kérdést vizsgálta a japán Cukuba-egyetem kutatócsoportja, abban az országban, ahol a felnőtt lakosság 95 százaléka legalább heti egy alkalommal fogyaszt halat, és az átlagos halfogyasztás mintegy napi 100 g.

hal, infarktus, stroke | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Sándor, K
A kutatók 19 985 japán férfi és 21 593 nő adatait gyűjtötték össze, a résztvevők életkora 40-59 év volt. A résztvevők táplálkozásukkal összefüggő kérdőívet kaptak, és 10 éven keresztül követték őket. Ez alatt az idő alatt 258 esetben fordult elő a csoportban szívinfarktus. A legtöbb halat fogyasztók között (napi 180 g) 56 százalékkal ritkább volt a szívroham, mint a napi átlag 23 g halat fogyasztók között. A hirtelen szívhalál kockázata azonban nem csökkent.



A szerzők azt állítják, hogy a több halat fogyasztó középkorú emmbereknél összefüggés van elsősorban a szívinfarktus kockázatának lényeges csökkenésével. A kutatócsoport mérte a (halakban és bizonyos más ételekben jelen levő) n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak bevitelét is, és szoros kapcsolatot tapasztalt a szívinfarktus 65 százaléknyi és a nem végzetes coronariás események 67 százaléknyi csökkenésével.



A halfogyasztás többféle módon fejti ki kedvező hatását, például a vérlemezkék tapadásának csökkentése és az értágító hatású anyagok megemelkedett szintje révén. Ezen kívül az n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak csökkenthetik a gyulladást okozó sejtek számát, és segítenek megelőzni az érelmeszesedést, segítik az inzulin hatását, csökkentik a vérzsír szintjét, valamint a vérnyomást is.


IHN magyar kiadás 2006 március alapján
| hal, infarktus, stroke
2006-03-15 12:18:51


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^