Hirdetés

Koszorúér bypass után egészséges életmód

Tisztelt Doktornő!
Apósom egészségi állapota miatt írok Önnek. 60 éves, túlsúlya nincs, rokkantnyugdíjas izom- és izületi betegség következtében.
2 éve megműtötték szív érszűkülettel, mivel a katéteres vizsgálaton súlyosnak ítélték a helyzetet, így eret vettek ki a karjából, és azzal cserélték ki a beszűkült ereket.
Azóta diétás étrenden él, csirkét, pulykát eszik, és kerüli a zsírt, olivaolajjal készítik az ételeket, sok gyümölcsöt fogyaszt, sétálgat is, bár más mozgást nem tud csinálni..
Folyamatosan szednie kell a koleszterin csökkentő gyógyszereket. Ennek hatására a koleszterin- és triglicerid szintje jó.
A problémát az okozza, hogy az eredeti izompanaszai miatt a sztatin tartalmú gyógyszerek szedése állandó fájdalmat okoz neki. Próbálta már csökkenteni az adagot, többféle gyógyszert is kipróbáltak az orvosával, de mindegyikkel hasonló tünetei voltak. Ha pár napig nem szedte a gyógyszert, ezek a panaszok nem jelentkeztek. Ha este veszi be a gyógyszert, aludni sem bír a fájdalomtól.
Egy tévéműsorban hallottak róla, hogy Debrecenben van egy orvos, (sajnos a nevét nem jegyezték meg), aki ilyen esetekben tud valamilyen megoldást.
Kérdésem az lenne, hogy Ön tud-e valami alternatív megoldást, vagy esetleg tud-e ajánlani valakit, akit ez ügyben érdeme lenne felkeresni.
Köszönettel.

|

Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Csak a józan paraszti észre és az évtizedes orvosi gyakorlatra hivatkozva azt javaslom, hogy ne erőltessék a vérzsír csökkentőt. Bármely beavatkozásnál vagy gyógyszeres terápia beállításánál mérlegelni kell a vele járó hasznot és kockázatot. Ha a kockázat nagyobb, mint a várható haszon, akkor jobb elállni az alkalmazásától. Természetesen, ha életmentésről van szó, akkor az egészen más kategória, de jelen esetben nem erről van szó. Sokkal fontosabb a megfelelő diéta, aktív életmód.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

2003-08-26 18:53:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop