Hirdetés

Nem árt annyira a zaj

Kevésbé káros az egészségre az állandó közlekedési zaj, mint azt eddig feltételezték. Több tudományág szakértői vettek részt a NORAH (Noise Related Annoyance, Cognition and Health) öt éven át tartó német vizsgálatban, amely a repülőgépek, forgalmas utak és sínek okozta zaj hatásait vizsgálta a környéken élők egészségének monitorozásával három régióban - a Rajna-Majna vidékén, Köln és Bonn térségében, valamint Stuttgartban. A kutatás elkészítésére a frankfurti repülőtéri fórum adott megbízást.

szívbetegség, közlekedési zaj, lakóhely, depresszió |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A közlekedési zaj növeli a depresszió és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, de nem bizonyítható, hogy hatással lenne a vérnyomásra. A kutatásban résztvevők közül a depresszió elsősorban azokat érintette, akik repülőtér közelében éltek. Ezeket a pszichés következményeket eddig szinte alig vették figyelembe.

A kutatók az életminőséget, az alvás folyamatát és a betegségek gyakoriságát is vizsgálták. A repülőterek környékén élők általában erős terhelésről számoltak be, az évek során pedig ez az érzetük erősödött. Amióta viszont 2011-ben a frankfurti repülőtéren hatórás éjszakai pihenőidőt vezettek be, a környék lakói lényegesen nyugodtabban alszanak.

A közlekedés zajának hatásait Frankfurt térségében 900 ezer épületnél mérték, a megterheltségről 29 ezer lakót kérdeztek repülőtér környékén, az egészségügyi kockázatok elemzéséhez az egészségbiztosítók által egymillió emberről gyűjtött adatot vizsgáltak. Az alvás minőségének kutatásában kétszázan, a vérnyomás változásának vizsgálatában 844-en vettek részt.

szívbetegség, közlekedési zaj, lakóhely, depresszió

2015-10-30 13:50:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop