Hirdetés

Beültethető műszív

Francia tudósok elkészültek a beültethető műszív prototípusával, amely elektronikus jelek segítségével szabályozza a szívritmust és a vérkeringést. A fejlesztő cég a klinikai kísérletek megkezdése előtt jelenleg a francia hatóságok jóváhagyására vár. Egyes szakemberek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy korai még az öröm, a korábbi műszívek embereken kipróbálva mind megbuktak.

műszív, implantátum |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

Alain Carpentier kardiológusnak 15 évébe került az eszköz tökéletesítése, és azt állítja, sikerült a korábbi prototípusok néhány hibáját elkerülnie. Az új műszívet különlegesen kezelt szövet borítja, a kilökődés és a vérrögképződés megelőzésére.

Gondot okoz azonban a műszív áramellátása. A jelenlegi akkumulátor 5-16 órán keresztül használható, újra kell tölteni. Most két olyan lehetőséget vizsgálnak, amelyhez nem szükséges a bőrön át vezetni a huzalokat, mely a fertőzés kockázatával jár.

A műszívre azért van szükség, mert évente 17 millióan halnak meg szívbetegség következtében, igen kevés a donor, és egyre többen vannak a várólistán. A jelenleg használatos pneumatikus műszívek csak áthidaló megoldásnak tekinthetők, akár addig, míg a beteg donorra vár, akár a szívátültetés műtétje alatt.

Természetesen csak a lehető legnagyobb gondossággal lefolytatott klinikai vizsgálatok adják majd meg a választ, valóban sikerrel ültethető-e be emberbe az új műszív.

BBC News
műszív, implantátum

2008-10-28 21:15:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop