Hirdetés

Mire jó még a Twitter?

Segíthet azonosítani a szívbetegség szempontjából kockázatos helyzetben lévő közösségeket és azok pszichológiai jólétéről is sokat elárulhat a Twitter - derült ki ausztrál és amerikai kutatók tanulmányából.

szívbetegség, kockázatfelmérés, Twitter, társadalomtudomány |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A Melbourne-i Egyetem és az amerikai Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak eredményei szerint a negatív érzelmű szavak, mint a "gyűlöl" és az "unott" ismétlődő előfordulása egy közösség tagjainak Twitter bejegyzéseiben összefüggött a szívbetegségek magasabb arányával az adott közösségben, még a jövedelmi viszonyok és az iskolai végzettség figyelembevétele után is.

A Psychological Science című folyóirat jövő havi számában megjelenő tanulmány készítői az Egyesült Államok 1300 megyéjéből - mely a lakosság 88 százalékát lefedi - származó, véletlenszerűen kiválasztott bejegyzéseket vizsgáltak meg. Az eredmények szerint a pozitív töltetű kifejezések, például "csodálatos" és a "barátok", viszont a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával voltak összefüggésben.

A gyűlölködés és a krónikus stressz a szívbetegség ismert rizikófaktorai közé tartoznak. A szakemberek szerint a Twittert a legkockázatosabb helyzetben lévő közösségek azonosítására felhasználva jelentősen csökkenthető a nagyobb felmérések jelenlegi költségei.

A kutatók Twittert elemző rendszere sokkal jobban működött annál a modellnél, amely tíz gyakori tényezőt vett figyelembe a felmérésnél, köztük a dohányzás és az elhízottság arányát, hogy egy adott közösségben milyen magas a szívbetegségek előfordulásának kockázata.

A Melbourne-i Egyetemen dolgozó Margaret Kern, a tanulmány vezető szerzője szerint a közösségi média "új határterületet jelent a társadalomtudományi kutatás számára". Mint azt közleményében aláhúzta: "arra használni a Twittert, hogy belessünk egy adott közösség kollektív lelkiállapotába, hasznos eszköz lehet a járványkutatásban és a közegészségügyi intézkedések hatékonyságának felmérésében is".

"Nem tudjuk megjósolni, hogy egy közösségen belül hány szívroham fog bekövetkezni egy adott időkereten belül, de a szóhasználat segíthet feltérképezni azokat a helyeket, ahol közbelépésre van szükség" - hangsúlyozta Kern.

szívbetegség, kockázatfelmérés, Twitter, társadalomtudomány

2015-01-25 23:49:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop