Hirdetés

Öregebb a szívük

A CDC kutatói által elemzett adatok szerint az Egyesült Államokban a 30 és 74 év közötti felnőttek közül 69 milliónak idősebb a szíve annál, mint a naptári életkoruk. A férfiak szívének biológiai életkora átlagosan 8, a nőké 5 évvel haladja meg a naptári életkort.

szív, naptári életkor, biológiai életkor |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Különösen veszélyeztetettek az afro-amerikaiak, akiknek a szíve átlagosan 11 évvel öregebb a naptári életkoruknál mindkét nem esetében. A déli államokban gyorsabb a szív öregedése, mint az északiakban.

A CDC kutatói a kockázati tényezőkre vonatkozó országos adatok és egy 1948 óta folyó nagyszabású kardiológiai kutatás, a Framingham Heart Study adatainak elemzéséből vonták le következtetéseiket.

A járványügyi központ honlapján bárki kiszámolhatja szívének becsült biológiai korát életmódjára és a kockázati tényezőkre vonatkozó adatok megadásával.

A CDC kutatói hangsúlyozzák, hogy "sosem késő visszatekerni az órát": már egy vagy két kockázati tényező kiiktatásával, például a dohányzás abbahagyásával vagy a magas vérnyomás kezelésével javítható a szív állapota.

szív, naptári életkor, biológiai életkor

2015-09-03 21:27:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop