A 3D ultrahangtechnika - melyet egyre gyakrabban használnak a különféle belső szervek vizsgálatára - a nyirokrendszer betegségeinek feltárásában és nyomon követésében is nagy segítséget jelent. ">

Hirdetés

Nyirokháló - 3D ultrahangvizsgálat a nyirokrendszer betegségeinél

A nyirokrendszer az erekhez hasonlóan - a vénák mellett haladva - behálózza az egész szervezetet. Ez a "szervrendszer" a test egészségének, védekezőkészségének megőrzéséért felelős. Betegségei felboríthatják a szervezet védelmi mechanizmusát - komoly odafigyelést igényel.
A 3D ultrahangtechnika - melyet egyre gyakrabban használnak a különféle belső szervek vizsgálatára - a nyirokrendszer betegségeinek feltárásában és nyomon követésében is nagy segítséget jelent.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(3):51-51   Celsus Kft. | Sziebig, T.

A vizsgálati módszerrel, valamint a nyirokbetegségekkel kapcsolatos részletekről Dr. Takács Ildikó radiológust kérdeztem.

ideál: A szervezet egyes nyirokcsomói könnyen megnagyobbodhatnak megfázás vagy influenza esetén. Ez a jelenség természetes-e, vagy komoly problémára hívja fel a figyelmet?

- A nyirokrendszer főbb felületi csomópontjai a hónaljaknál, a lágyéknál és a nyak környékén helyezkednek el, azonban a hasban és a belső szervek környékén is találhatók nyirokcsomók és nyirokutak. A felületi csomópontoknál lévő nyirokcsomók megnagyobbodással reagálnak, így védekeznek a különféle gyulladásokkal szemben, megpróbálja ezzel megakadályozni azok továbbterjedését. A test különböző regióihoz régionális nyirokcsomók tartoznak, melyek felelősek egy-egy szerv vagy végtag védelméért. (Például egy kézen lévő körömágygyulladás a könyökhajlatban vagy még inkább a hónaljban okoz nyirokcsomó-duzzanatot. Mandulagyulladásnál viszont az állkapocs alatti nyirokcsomók duzzadnak meg.) Amennyiben a jelenség nem múlik el néhány napon belül, érdemes orvoshoz fordulni!

Eltérő szerkezetű nyirokcsomók

ideál : Melyek a leggyakoribb nyirokrendszeri betegségek?

- A legszembetűnőbb nyirokérrendszeri betegség a gyulladás , aminek következtében a bőr felszíne alatt - szemmel jól látható - apró kis piros hajszálvonalkák jelennek meg, illetve a bőr megvastagszik, feszessé válik. Ezt a betegséget általában valamilyen nyirokelfolyási akadály okozza, s a tünetek jelentkezhetnek kisebb felületen vagy akár egy teljes végtagon. 3D ultrahang segítségével láthatóvá tehetők a kitágult nyirokutak, és vizsgálható a megnagyobbodott nyirokcsomó szerkezete.

Gyakori betegség a különféle állatoktól (kutya, macska) szerzett fertőzések következtében kialakuló nyirokcsomó-megnagyobbodás, pl. a toxoplazmózis , ami főként a nyaki nyirokrégiót érinti. A betegség krónikus nyirokcsomó-gyulladással és fájdalommal jár.

3D ultrahangvizsgálat során nagyon jól meg lehet különböztetni az egymástól eltérő eredetű nyirokcsomó-megnagyobbodásokat.

Nyirokkal terjedő daganatok

ideál : A daganatos betegségek milyen összefüggésben lehetnek a nyirokrendszerrel?

- Ennél a kérdéskörnél külön kell választani a vérképző szervek - ezen belül is a nyirokrendszer, illetve az egyéb szervek - nyirokrendszeren keresztül létrejövő, áttétes-daganatos megbetegedéseit.

A nyirokrendszernek önállóan is kialakulhat daganatos megbetegedése, amit limfómának hívnak. Ennek a betegségnek bizonyos fajtáit - korai diagnosztizálás esetén - eredményesen lehet kezelni és karbantartani. Tünetei általában a nyaki részen kezdődő, banálisnak tűnő nyirokcsomó-megnagyobbodások formájában jelentkeznek. Ilyenkor érdemes ultrahangvizsgálatot végezni, mert a jellegzetes ultrahang-megjelenés korai diagnózist tesz lehetővé.

Az egyéb szervek daganatos megbetegedése áttétek kapcsán kerülhet összefüggésbe a nyirokrendszerrel . Ilyen esetekben az ultrahangvizsgálatot végző szakember tudja, melyik szerv milyen nyirokcsomó-régióba adhat áttétet, és ennek megfelelően célirányosan keresi azt.

Jó tudni!

Mikor válik indokolttá, illetve szükségessé a nyirokrendszeri ultrahangvizsgálat?

Amennyiben a nyirokcsomók tapintható elváltozása vagy fájdalma észlelhető.

  • Nyaki, hónalji, lágyéki duzzanatok esetén
  • Daganatos megbetegedéseknél
  • Vérképzőszervi megbetegedésnél
  • Mellproblémáknál
  • Hasi fájdalmaknál
  • Alsó végtagi vagy karödémánál

Előbb derül rá fény 3D-vel

ideál: Milyen előnye van a 3D ultrahangnak a hagyományos 2D-vel szemben a nyirokrendszer vizsgálatánál?

- A 3D-technika pontosabb és precízebb képet ad a nyirokrendszer állapotáról és annak elváltozásairól, mint a hagyományos módszer. Ezáltal lehetővé válik már az egészen apró elváltozások kiszűrése is. Ennek a nyirokrendszer esetében rendkívüli jelentősége van az esetleges műtétek, további kezelések és összességében a gyógyulás szempontjából.

Sziebig Tímea

2004-02-22 12:18:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop