Hirdetés

Borsodi tisztifőorvos: Miskolcon tavaly 177 hepatitis A megbetegedést regisztráltak

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt évben 871 hepatitis A tipusú megbetegedés fordult elő, Miskolcon 177 megbetegedést regisztrált a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve - közölte Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos kedden az MTI-vel.

hepatitis, Miskolc |

MTI Hírek12

Hétfőn Pakusza Zoltán, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a borsodi megyeszékhelyen hepatitisjárvány van.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője keddi közleményében azt hangsúlyozta: a fertőzések továbbterjedését az alapvető higiénés rendszabályok betartásával meg lehet akadályozni, étkezés előtt, WC-használat után alapos szappanos kézmosással.

A közlemény szerint a népegészségügyi szakemberek által minden megbetegedés esetében elvégzett járványügyi vizsgálat megállapításai alapján a "beteg környezetéhez tartozó szoros kontaktok körében több esetben volt található összefüggés a fertőzés kialakulásában és terjedésében."

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt évben 9401 ember kapott védőoltást a betegség ellen - olvasható a tisztifőorvos tájékoztatójában.

A hepatitis A vírus széklettel, szennyezett kézzel, szennyezett tárgyakkal, szennyezett étellel-itallal terjed.

Korábban a szakigazgatási szerv arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus különösen gyorsan terjed iskolákban, óvodákban, ahol a gyerekek kevésbé figyelnek oda a higiéniára, és rajtuk keresztül akár az egész család is megfertőződhet.

A betegség lappangási ideje 2-8 hét, lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követheti, a tünetek két-három hét múlva megszűnnek, de a lábadozás két-három hónapig is eltarthat.

Pakusza Zoltán hétfőn azt közölte: míg 2013-ban nyolc, addig 2014-ben már százhetvenkilenc ember fertőződött meg Miskolcon a fertőző májgyulladást okozó hepatitis A vírussal, a megbetegedések száma 2014 júliusától vált tömegessé.

hepatitis, Miskolc

2015-01-27 21:15:35

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop