Hirdetés

Majdnem annyian halnak meg hepatitiszben, mint AIDS-ben

Majdnem annyian halnak meg hepatitiszben, mint AIDS-ben: a májbetegség évente körülbelül 1,4 millió beteg halálát okozza - tették közzé az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szakértői a betegség július 28-i világnapja alkalmából.

hepatitisz, májgyulladás, májrák |

MTI Hírek11

AIDS-ben 2013-ban mintegy 1,4 millióan haltak meg. A vírusok okozta fertőzéses májbetegségek, a hepatitisz miatti évente 1,4 millió halálozás 90 százaléka a hepatitisz B és C számlájára írható. E kettő okozza a májrákok kétharmadát is.

"A májrák és a májzsugor megelőzésének legjobb módszere a hepatitisz megelőzése és gyógyítása. Rengeteg életet lehetne így megmenteni, ugyanakkor az egészségügyi költségek is csökkennének" - jelentette ki Samuel So, a Stanford Egyetem sebésze.

Az orvos a WHO szakembereivel együtt a szűrővizsgálatok további terjesztését szorgalmazta, mivel becsléseik szerint a világ 500 millió vírushordozója közül sokan nem is tudnak az állapotukról.

Stefan Wiktor, a WHO hepatitisz elleni programjának vezetője szerint ma már léteznek olyan terápiák, amelyek 95 százalékos sikerrel gyógyítják a betegséget.

So elmondta: a AIDS-betegeket különösen súlyosan veszélyezteti a hepatitisz. Becslések szerint globálisan mintegy 10 millió beteget sújt egyszerre a két kór. "Az AIDS kezelésére bevezetett rendszer ideális a hepatitisz kezelésére, és itt az idő, hogy többé ne gyógyítsák külön a két betegséget" - hangsúlyozta.

A hepatitisz világnapot a WHO kezdeményezésére tartják július 28-án annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője. A cél, hogy felhívják a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére. Magyarországon, ahol a fertőzöttek száma százezerre tehető, a vezető halálozási okok közt szerepel a krónikus májbetegség.
hepatitisz, májgyulladás, májrák

2014-07-29 00:24:03

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop