Hirdetés

Ha megúszta a karácsonyt, még itt a szilveszter!

A nehéz ünnepi ételek és a mértéktelen alkohol fogyasztás súlyos tüneteket okozhatnak. Fontos, hogy ha valaki egy megterhelő étkezés után tartósan rosszul van, minél előbb szakorvoshoz forduljon.

hasnyálmirigy gyulladás, zsíros étel, alkohol |

InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.


Ne halogassák az orvos felkeresését, ha nem múlik az övszerű fájdalom, és társul hozzá láz, ill. hányinger, hányás is.      
A hasnyálmirigy-gyulladásnak két fő oka lehet: az egyik az epekövesség, a másik alkoholos eredetű. Ritkábban állhat hátterében örökletes anyagcserezavar, de lehet vírusos eredetű is.

Gyakori, hogy céges rendezvény után a hétvégén bíznak abban a betegek, hogy elmúlik a rosszullét és hétfőn, amikor kórházba kerülnek, már több szövődmény is kialakulhat.

Ha szövetelhalással jár már a gyulladásos folyamat vagy felülfertőződik, sokszervi elégtelenség is kialakulhat, művese kezelésre, akár lélegeztetésre is szükség lehet, tehát érdemes megfontolni, hogy mit és mennyit fogyasztunk az ünnepi asztalnál.

Vérvétellel és hasi ultrahang segítségével könnyen diagnosztizálható a betegség. Ha epekő okozza a panaszokat, és ez idejében kiderül (vagyis 48-72 órán belül van diagnózis) az epeúti kő epeúti tükrözéssel eltávolítható. Ekkor a hasnyálmirigy újra kezd működni, a gyulladás lassan múlik. Az alkoholos eredetű gyulladásnál az egyetlen kezelés: a koplalás. A beteg nem ehet, nem ihat, a folyadék pótlása infúzióval történik.

A hasnyálmirigy-gyulladás elkerülése érdekében maguk a betegek tehetnek legtöbbet. Például, ha valaki tudja magáról, hogy epeköves, az figyeljen oda és tartsa az előírt zsírszegény étrendet. Ajánlatos a zsíros, olajos, hagymás, tojásos, csokoládés, vajas-krémes ételeket kerülni, így az ünnepi menü egyik hagyományos fogását: a töltött káposztát is.

Tudjunk mértékkel enni és inni. A jóllakottság érzés után, kerüljék a túlevést, álljanak ellent a kínálásnak. Hallgassanak a szervezetükre, amikor jelez, felesleges tovább enni. Az alkohol mennyiséggel főleg szilveszterkor vagy az előszilveszterezések alkalmával lehet gond.

Lehetőleg kerüljék az égetett szeszes italok (pálinka, whiskey, vodka, tequila, gin stb.) fogyasztását, amelyek gyomor vagy nyelőcsővérzést is okozhatnak, ráadásul direkt rákkelő anyagokat tartalmaznak. Egy ünnepi vacsorán elfogadható mennyiség nőknél maximum 2 dl bor vagy sör, férfiaknál 3, de legfeljebb 5 dl lenne.

hasnyálmirigy gyulladás, zsíros étel, alkohol

2023-12-28 21:42:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop