Hirdetés

Hasnyálmirigyrák applikáció

A hasnyálmirigyrák korai észlelését segíti egy új applikáció, amely a felhasználók szelfijeit elemezve kutat a betegség nehezen felismerhető tünetei után - közölték a Washingtoni Egyetem (UW) kutatói, a mobiltelefon-alkalmazás fejlesztői.

hasnyálmirigyrák, applikáció, tumor, BiliScreen, sárgaság, megemelkedett bilirubin szint |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A hasnyálmirigyrák esetében csak a betegek 9 százaléka éri el az ötéves túlélési időt. A korai időszakban alig, vagy csak nagyon nehezen felismerhető a betegség és nincsenek olyan nem-invazív szűrőeszközök, amelyekkel még az előtt meg lehetne találni a tumort, hogy az terjedni kezdene.

A BiliScreen nevű applikáció észleli a megemelkedett bilirubin szint (epefesték) jeleit az ember szemfehérjéjében.

A hasnyálmirigyrák - és sok más egyéb betegség - egyik első tünete a sárgaság, amelyet a vér megemelkedett bilirubin szintje okoz. A bilirubin szint mérésére szolgáló tesztet azonban általában csak akkor végzik el felnőtteknél, ha már van ok az aggodalomra.

A még csak enyhén megemelkedett bilirubin szint azonosítása egy teljesen új szűrőprogram kidolgozását tenné lehetővé a kockázati csoportba tartozók számára.

A kutatók remélik, hogy ha az emberek havonta egyszer el tudják végezni ezt az egyszerű tesztet, akkor néhányan talán időben észlelik a betegséget.

Felnőtteknél a szemfehérje sokkal érzékenyebben reagál a bilirubin szint változásokra, mint a bő, továbbá a szemfehérje elváltozásai nagyjából hasonlóan néznek ki minden embernél, etnikai hovatartozástól függetlenül.

A BiliScreen a felhasználó által készített szelfit elemezve értékeli ki a szemfehérje színét. A hetven ember bevonásával végzett klinikai próbán az applikáció 89,7 százalékos pontossággal működött.

hasnyálmirigyrák, applikáció, tumor, BiliScreen, sárgaság, megemelkedett bilirubin szint

2017-09-05 08:26:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop