Hirdetés

Visszaprogramozott ráksejtek

A hasnyálmirigy daganat sejtjeit programozták vissza "normális" sejtekké amerikai kutatók az E47 fehérje segítségével, amely a sejtnövekedésért és -differenciálódásért felelős géneket irányítja.

hasnyálmirigyrák, hasnyálmirigy daganat |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A Sanford-Burnham Orvosi Kutatóintézet és a San Diegói Kaliforniai Egyetem kutatói remélik, hogy kísérleteik a rendkívül rossz prognózisú hasnyálmirigyrák kezelésére szolgáló új terápiás eljárások kidolgozásához vezethetnek. A kutatásról a hasnyálmirigy betegségeivel foglalkozó szaklap, a Pancreas legújabb számában jelent meg tanulmány.

A hasnyálmirigyrákot néma gyilkosnak is nevezik, mivel a folyamat korai szakaszában a betegség tünetszegény, de a későbbi tünetek sem jellegzetesek. A rákos elfajulást ennek következtében nehéz kórismézni, a diagnózis általában már a betegség áttétes állapotában születik meg.

A kutatás keretében a hasnyálmirigy vezetékének mirigyhámjából kiinduló ráksejteket a fiziológiásnál magasabb E47-szint mellett tenyésztették. Megfigyelték, hogy a fehérje hatására a sejtek a növekedés korai fázisában "megdermedtek", majd visszaalakultak az emésztőenzimeket termelő normális sejtekké.

Amikor az átprogramozott rákos sejtekkel beoltották az egereket, ezek szervezetében a "kezeletlen" rágcsálókhoz képest lényegesen csökkent a daganatképződés.

Az adenokarcinóma adja a hasnyálmirigy daganatok túlnyomó többségét. A diagnózistól számítva a betegek átlagos túlélési aránya 6 hónap és az alkalmazott kemoterápia csak igen csekély mértékben hosszabbítja meg a betegek életét.

hasnyálmirigyrák, hasnyálmirigy daganat

2015-04-23 20:53:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop