Hirdetés

Zsírmáj – májrák

A nem alkoholos eredetű zsírmáj és az abból kialakuló steatohepatitis (NASH) a leggyakoribb krónikus májbetegség, világszerte ugrásszerűen megnőtt az előfordulása az elmúlt években.

zsírmáj, májrák |

InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.


A májrák kialakulása mögött ma még többnyire a vírusos hepatitis vagy a túlzott alkoholfogyasztás áll, de 2030-ra várhatóan már a NASH okozza majd az ilyen típusú daganatok többségét.

A NASH többnyire túlsúlyos vagy elhízott emberekben alakul ki, hosszú ideig tünetmentes, ezért különösen fontos a megelőzés. A máj zsírtartalmának csökkentésével, a súlyfelesleg leadásával sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki ez a betegség.

A nem alkoholos steatohepatitis esetében többnyire csak akkor jelentkeznek a tünetek – pl. súlyvesztés, fáradtság, gyengeség –, amikor már előrehaladott stádiumban van a betegség, mely évek, esetleg évtizedek alatt fejlődik ki.

Fő jellegzetessége, hogy zsír halmozódik fel a májban, gyulladással, szöveti károsodással járhat, cirrózist is okozhat, így a máj egy idő után már nem tud megfelelően működni, és végső soron akár rák is kialakulhat. A nemzetközi tendenciáknak megfelelően Magyarországon is egyre több ilyen beteg van, a májrákos esetek 56%-át már nem a vírusos hepatitis okozza idehaza.

Habár a NASH egyre elterjedtebb, kialakulásának okai még mindig nem egyértelműek. A betegek vérében megnő a lipidek – pl. koleszterin vagy a trigliceridek – szintje, gyakran társul hozzá diabétesz.

Hátterében állhat az inzulinrezisztencia, az oxidatív stressz és a máj gyulladásos megbetegedése is. Önmagában csak az elhízás a 3-3,5-szeresére emeli a májdaganatok kialakulásának az esélyét, egyéb tünetekkel társulva pedig még ennél is nagyobb a kockázat. Diabéteszeseknél 2-4-szeres a májrák előfordulása.

A NASH gyakrabban alakul ki középkorú és túlsúlyos vagy elhízott emberekben, de gyermekeknél is megjelenhet, a férfiaknál és a nőknél kb. azonos arányban fordul elő. Mivel a tünetek többnyire már csak akkor jelentkeznek, amikor előrehaladott állapotban van a betegség, ezért mindenképpen a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt – nyilatkozott Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója.

Fontos, hogy megszabaduljunk a májban felhalmozódott zsírtól, elérjük a normál testsúlyt, ehhez pedig elsősorban életmódváltásra, egészségesebb táplálkozásra van szükség.

zsírmáj, májrák

2021-09-24 11:34:59

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop