Hirdetés

A méh- vagy darázscsípés

A méh- vagy darázscsípés legtöbbször csak kellemetlen tüneteket okoz, de ha valaki allergiás rá, életveszélyes is lehet. A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ami minden esetben akut gyulladást vált ki.

méhcsípés, darázscsípés, allergia, rovarcsípés |

InforMed Hírek13   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar


Ha ez csak a csípés helyén jelentkezik egyéb tünetek nélkül, akkor nincs ok aggodalomra. Ilyenkor antihisztamin tartalmú viszketés csillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök használatát, a bőrfelület hűtését, illetve ha végtagról van szó, annak felpolcolását javasolja az allergológus.

Veszélyt jelent viszont, ha valaki véletlenül lenyeli a darazsat vagy a méhet, ugyanis a szájban, garatban kialakuló duzzanat elzárhatja a felső légutakat és légzési nehézséget, akár fulladást okozhat. Ilyen esetben azonnal ki kell hívni a mentőt.

Életveszélyes lehet, ha a csípést követő harminc percen belül allergiás reakció, anafilaxia jelentkezik, amely hasi görccsel, hasmenéssel, hányással, testszerte megjelenő csalánkiütéssel, sápadtsággal, nyelési zavarral, szédüléssel, ájulásérzéssel, szájban vagy szemben jelentkező duzzanattal, köhögéssel, torokszorító érzéssel, sípoló vagy nehézlégzéssel, de akár eszméletvesztéssel is járhat. Ilyenkor szintén sürgősségi ellátásra van szükség, azonnal be kell adni a combizomba - a betegnél lévő - adrenalin injekciót, és mentőt kell hívni.

Allergiás reakciók még 48 órával a csípés után is jelentkezhetnek, ekkor ugyan már nem jelentenek nagy veszélyt, azonban ilyenkor is tanácsos egy rovarméreg allergiások ellátásával foglalkozó allergológus szakorvost felkeresni.

Szintén orvosi ellátást igényel, ha nyirok- vagy érgyulladás alakul ki, erre a csípés helyétől a törzs felé vezető piros csík utal. Ez a gyulladás fertőzésből ered, és jóval a csípés után jelentkezik, általában akkor, ha a fullánkkal nemcsak a méreg, hanem valamilyen kórokozó baktérium is bekerült a bőr alá. Ebben az esetben elég a háziorvost felkeresni, aki antibiotikumot ad.

Az allergia immunterápiával is kezelhető, ehhez azonban fontos tudni, hogy méh- vagy darázscsípés okozta-e a tüneteket. Ezt - Magyarországon elsőként - a Semmelweis Egyetem Immunológiai Laboratóriumában tudják megállapítani. Olyan teszt egyelőre nem létezik, ami már a csípést megelőzően kimutatná az allergiát.

méhcsípés, darázscsípés, allergia, rovarcsípés

2015-08-03 18:53:31

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop