Hirdetés

Nyári kozmetikumok és a bőrallergia

A barna bőr a legtöbb ember számára vonzó jelenség, ám sokszor csak későn eszmélünk rá, hogy az ész nélküli napozásért bizony nagy árat kell fizetni. Bőrünk ugyanis a túlzott mértékű napirritációra kellemetlen és nem egyszer fájdalmas elváltozásokkal reagál (pl. leégéssel, allergiával, rosszabb esetben rákos elváltozás kialakulásával).

allergia, kozmetikum, bőrallergia |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.


A nap megváltozott sugárzásáról és ártó hatásairól sokféle ismerettel rendelkezünk. Többek között ez a változás az egyik fő oka annak, hogy nyáron hallani leginkább a különféle napfény okozta bőrbetegségekről. A nyári forróságban különös védelmet és fokozott ápolást, gondoskodást igényel bőrünk, de az sem mindegy, milyen kellékeket vetünk be egészségünk védelmében.

A megelőzéssel és gondos felkészüléssel a legtöbb bőrbetegség előfordulásának aránya minimálisra csökkenthető. A túlzásba vitt napozás és az erős napsugárzás hatására kialakuló következménye később jelentkeznek (pl. korai ráncosodás, bőrrák). A fényvédelem ezért nagyon fontos nyáron.

A nyári kozmetikumok közül, könnyű használata miatt, leginkább a naptej és a napvédő krém népszerű. Ennek ellenére sokan nem tudják, hogy nemcsak a napozás különböző fázisaihoz szükséges eltérő faktorszámú készítmény, de a különféle bőrtípusoknak megfelelően is más-más erősségűt kell választani. A nagyon világos bőrtől kezdődően a faktorszám 20-25-ről fokozatosan csökkenthető.

A fényvédő készítmények hatóanyagai felfogják a nap káros sugarait, hatásukat kihasználva a napozással töltött időtartam meghosszabbítható.

Egyes kozmetikumok kémiai (időt igénylő) szűrőket tartalmaznak, melyek elnyelik a veszélyes UV-sugarakat, így kb. fél óra elteltével fejtik ki hatásukat. Hátrányuk, hogy napozás közben elveszítik fényvédő képességüket.

Nagyobb biztonságot jelent, ha olyan napvédő szert használunk, amely úgynevezett fotostabil fényszűrőt tartalmaz (a fotostabil napvédőszer kémiai szerkezete nem változik meg a sugárzás vagy a fény hatására). Ez a fényvédőrendszer visszatükrözi az UV-sugarakat, a bekenés után azonnal hat, és nem bomlik le egy óra alatt, hanem hosszú időn át véd az UV-A és UV-B sugárzással szemben.

Minden kozmetikai készítményben az illatanyagok és konzerválószerek is allergiát válthatnak ki, mely reakciót a napsugárzás tovább erősíthet. Az allergiára hajlamos emberek különös odafigyeléssel válasszák ki kozmetikumaikat!

A készítmények kiválasztásakor alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak, fényérzékenyítők és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. Sajnos ezeknek a kívánalmaknak ma még nem minden készítmény felel meg. Ráadásul a bonyolult technológiai követelmények miatt sokszor éppen a leggyakrabban gondot okozó vegyületeket, pl. paraben vagy lanolin, nem tudják kihagyni.

Jótanácsok napozóknak

  • Vásárláskor nézzük meg, nem járt-e le a napozószer, kozmetikum szavatossága. Az ilyen ugyanis még testápolónak sem jó.
  • A napozás során tartsuk meg a fokozatosságot.
  • Napozás előtt az összes kozmetikumot, parfümöt távolítsuk el bőrünkről.
  • Nyáron különösen érvényes, hogy használjunk 100%ban természetes anyagokból készült kozmetikumokat.
  • Délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg kerüljük a direkt napfényt, árnyékban is legyünk óvatosak.
  • A szemünket UV-filteres napszemüveggel, fejünket világos színű vászonsapkával, szalmakalappal védjük!
  • Használjunk jó alapanyagú, speciális fényvédő ajakápolószert, napozás után E-vitaminos testápolóval és arckrémmel kenjük be bőrünket.
  • Fokozott figyelmet, óvatosságot igényelnek a nagyszámú festékes anyajeggyel rendelkezők, a fehér bőrűek, valamint azok, akiknek a családjában bőrrák fordult elő, valamint érzékenységük miatt különös tekintettel kell lenni a napozás során a gyerekekre, cukorbetegekre, túlsúlyos egyénekre, kismamákra.
  • Csak a napfény erősségének és bőrtípusunknak megfelelő napozószerrel napozzunk!
  • Több gyógynövényről ismert, hogy enyhítik a napégés okozta tüneteket és elősegítik a sejtek regenerálódását. Pl. a kamilla, az aloe vera, a levendula vagy a körömvirág.
  • Laza, világos, könnyű, természetes alapanyagból készült pamut ruhát viseljünk.
  • Borús időben is használjunk napozókrémet.
  • Egyes zöldségek karotin tartalma (sárgarépa, tök, stb.) elősegíti az egészséges barnaság kialakulását.
  • Védekezni kell a víz alatt is! Három méter mélységig a tiszta vízben erős marad az UV-sugárzás, tehát az arc, a váll vagy a hát fokozott veszélynek van kitéve a víz alatt is.
  • A kellő mennyiségű - napi 2,5-3 liter - folyadékbevitel mellett tanácsos a bőrt külsőleg is fokozottan ápolni.

allergia, kozmetikum, bőrallergia

2021-08-12 09:14:17

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop