Hirdetés

Allergiás a karácsonyra?

A legtöbb ember számára a karácsonyi ünnepek összekapcsolódnak a különleges, családias légkörrel. Vannak azonban, akik allergiások, nekik óvatosnak kell lenniük ebben az időszakban.

allergia, allergén, karácsony |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.


Az allergia megnehezíti a karácsony kellemes eltöltését. Néhány tanács az allergia elleni küzdelemmel kapcsolatban.

Az EAACI (European Academy of Allergy and Cinical Immunolgy) által elvégzett kutatás rámutatott, hogy több mint 150 millióan szenvednek az allergiától Európában. A kiváltó okok különbözőek lehetnek, és nagy részük megtalálható az épületeken belül. Ezek a tényezők megkeseríthetik a karácsonyi ünneplést. Ha hosszú ideig tartózkodunk egy meleg helyiségben, akkor az allergia tünetei kétszer erősebben jelentkeznek, mert a környezet ideális bizonyos allergéneknek.

Melyek a leggyakoribb allergének?

Gomba

A karácsonyfa és a karácsonyi koszorú kiváló helyet nyújtanak a gomba spóráknak, amelyek erős allergének. Az allergológusok szerint az allergiások harmadrésze érzékeny a gomba spórákra. Nem biztos, hogy az álmosság, a köhögés, vagy az általános gyengeség megfázást jelez, lehet úgynevezett „karácsonyfa-szindróma”.

Vannak olyan allergiás betegek, akiknek az állapota rosszabbra fordulhat, ha karácsonyfát helyeznek el az otthonukban. Ezt a fában található gombák idézik elő. Miután a karácsonyfát elhelyezték a meleg szobában, a gombák gyors növekedésnek indulnak. A tünetek legtöbbször légzőszervi panaszokat (asztma, hurutos megbetegedések) vagy allergiás kötőhártya-gyulladást okoznak, gyakran tüdőgyulladás is kialakulhat.

A műanyag fenyőfák is okozhatnak gondokat. Összegyűjtik a port, és a gomba spórák is megtelepedhetnek rajtuk, főleg, ha korábban a padláson, vagy a pincében tárolták őket.

Azt javasoljuk azoknak, akik nem tudják elképzelni a karácsonyt karácsonyfa nélkül, hogy mossák le a fát hideg vízzel, és hagyják megszáradni, ez segíthet.

Állati szőr

Az időjárás és a hőmérséklet miatt az állatok több időt töltenek télen a lakóépületekben Ilyenkor nagyon kell ügyelni a tisztaságra. A gyakori kézmosás és a porszívózás segít enyhíteni a szőrallergia tüneteit. A leghatékonyabb módszerek közé tartoznak az allergia gyógyszerek, főleg ha egy olyan családtagot készülünk meglátogatni, akinek a háziállatára allergiásak vagyunk.

Étel

A rokoni látogatás és a karácsony esti vacsora kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy kipróbáljunk különböző ételeket, ilyenkor az ételallergiások könnyen ehetnek olyan finomságokat, amelyekre érzékenyek.

Fontos, hogy értesítse az ételallergiáról azokat a családtagokat és barátokat, akiket meglátogat. Ne szégyellje megkérdezni a felszolgált ételek összetevőit!

Stressz

A családias légkör ellenére, nagyon sok ember számára a karácsonyi időszak összekapcsolódik a „karácsonyi lázzal”, amelyet a készülődés, az anyagi kiadások és egyéb tényezők okoznak. A stressz nagyon rossz hatással van az allergiásokra.

A Columbus városban található Ohio Állami Egyetem által végzett kutatások rámutattak a stressz és az allergia közötti összefüggésekre. A tanulmányból kiderül, hogy a stressz nem okoz közvetlenül allergiát, de azoknál a személyeknél, akik allergiásak, a tünetek erősebben jelentkezhetnek.

Mikor kell allergológushoz fordulni?

A „karácsonyi allergiákkal” történő küzdelem nehéz lehet, ha nem tudja, hogy pontosan mire érzékeny. Az allergológus viszont megállapítja, hogy mi okozza az allergiát, és segít megküzdeni vele.

Néhány allergiás tünetet könnyű összetéveszteni egyéb betegségekkel (az allergiás rhinitist az egyszerű megfázással). Ha a tünetek hosszú időn keresztül fennállnak, akkor célszerű vizsgálatra menni, főleg ha a tünetek intenzitása összefüggés néhány külső tényezővel.


allergia, allergén, karácsony

2019-12-10 10:54:15

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop