Hirdetés

Fruktóz- és szorbit túlérzékenység

A szorbit az egyik legelterjedtebb cukorpótló szer, melynek édessége fele a cukorénak, de ugyanannyi energiát szolgáltat elégetésekor. Eredetileg a kukoricalisztből nyerik.

fruktóz, szorbit |

InforMed Hírek14   InforMed | Balaicza, E.


Fruktózt minden gyümölcs tartalmaz, ez adja édes ízüket. Sokakat azonban ez a két édes anyag is megbetegít, ráadásul hosszabb ideig nem is tudják, mitől vannak rosszul, mert hát ki is gondolna az egészséges gyümölcsökre.
Vannak, akik mindent elkövetnek, hogy egészségesen étkezzenek, hogy ne puffadjanak fel minden falattól, és mégis minden teljesen hiába. Elég egy-két maroknyi cseresznye vagy egy kis édesség, és máris kész a baj.

A bél áteresztőképességének megváltozásából adódó puffadásos panaszok, a valódi és álallergiák, a bélflóra egyensúlyának zavara ugyanis sokkal több esetben van ezekkel dolgunk, mint a divatos Candida fertőzéssel.

Ha mégis a nem létező gombákat akarja valaki kiéheztetni, többet árthat magának, mint amennyit használ, mert a drasztikus fogyás előbb-utóbb olyan fokban lerontja a szervezet ellenálló képességét.

Stabilizátor: az elrejtett kórokozó

A pékáruk és édességek, például a marcipán nedvességét megőrző anyagai közé tartozik a szorbit. Paraffin helyett ma már az aszalt gyümölcsök felületét is ezzel vonják be, hogy ne tapadjon össze (pl. a mazsolát), és a sütőporok egyik adalékanyaga is a szorbit. Ezért a szorbitérzékenység esetén feltétlen érdemes az élelmiszerekhez kevert, azok állagának javítására alkalmazott összes anyagot gondosan átnézni, a szorbit száma: E420.

Sajnos vannak olyan esetek is, amikor nem kötelező feltűntetni a szorbit jelenlétét, ilyenek a gyümölcsadalékok, pl. joghurtokban, szörpökben, rágógumiban, cukorkákban stb. Gyakran pedig csak összefoglaló néven szerepel: stabilizátorok, ilyenkor a sütik és pékáruk frissességéről, puhaságáról gondoskodik.

Még a jónak vélt élelmiszer-kiegészítő vagy gyógynövény kapszulákban is előfordulhat szorbit - ebben az esetben sem kell az előírások szerint feltűntetni. Tehát sem a fogyasztó, sem az orvos nem tudja eldönteni, mit vesz be a páciens.

A szorbit csonthéjas magvú gyümölcsökben (cseresznye, meggy, barack, nektarin, szilva), illetve az algának is alkotója.

A szorbit érzékenység tünetei egyénről egyénre eltérő intenzitásúak, ez jelentősen függ a bevitt szorbitadagtól is. Ezért nagyon fontos egyénre szabottan kikísérletezni a még tolerálható mennyiséget. Általában 10-20 g/nap a még tolerálható mennyiség, a túlérzékenységi küszöbadag 0,5 g/testsúlykg.

Szorbitot tartalmazhatnak
  • Pékáruk, sütemények
  • Sütőporok
  • Készételek
  • Konzervek
  • Édességek
  • Rágógumi
  • Vitamin- és gyógynövénykapszulák
  • Csonthéjas magvú gyümölcsök
Ha a gyümölcs a hibás

A fruktóz is egy cukorféleség, ami 20%-kal édesebb a glukóznál, égésekor pedig ugyanannyi energia termelődik. Számtalan gyümölcs és élelmiszer természetes alkotója, melyeket a túlérzékenység alatt igen erősen korlátozni kell, de különösen a kombinált használatot kell kerülni.

Mivel a glukóz (szőlőcukor) könnyebben felszívódik, mint a fruktóz, ezért annak felszívódását csökkenteni lehet glukóz hozzáadásával. Vagyis, ha a tüneteket valaki csökkenteni szeretné, tegyen egy kis természetes szőlőcukrot a gyümölcsre, így jobban tolerálja majd azt.

Fogyasztható élelmiszerek
  • Tej, író, kefir, joghurt, sajtok. De tilos: gyümölcsjoghurt, gyümölcsös túró, kondenz tej, édesített tejtermékek.
  • Tojás
  • Húsfélék: hal és baromfi elsősorban. De tilos: pácolt és füstölt áru, bolti hússaláták, aszpikos ételek, sült hering, paradicsomos halkonzerv, konzerváru
  • Fehér lisztből készült tésztafélék, fehér rizs. A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és a hántolatlan rizs fokozhatja a hasmenést, tehát a kórkép jelentősebb javulásáig inkább ne, vagy csak mértékkel fogyaszthatók!
  • Fehér lisztből készült kenyér és pékáru - ha nem tartalmaz adalékanyagokat, stabilizátort, cukrot
  • Szőlőcukor, malátacukor, keményítő, tejcukor, maltodextrin
  • Burgonya 150 g/nap főve
  • Fruktózban szegény zöldségek: retek, fejes saláta, spenót, uborka, cukkini, paradicsom és más, bő nedvesség tartalmú zöldségek.
Mit tehetünk túlérzékenység esetén?

A túlérzékenység hátterében leggyakrabban a bélnyálkahártya megváltozott áteresztőképessége áll. Emiatt igen fontos, hogy alaposan járjunk panaszaink okának utána, és ne nyugodjunk bele a gyakran felületesen és tévesen felállított irritált bél (ISB) vagy a Candida fertőzés diagnózisokban.

Érdemes egy részletes túlérzékenységi tesztet készíttetni, amiből kiderülhet, hogy milyen ételek, adalékanyagok vagy tartósítószerek jelenthetnek problémát.

A 3 dimenziós ultrahang segítségével könnyebben ábrázolható a bélfal, és fájdalom nélkül elég nagy biztonsággal eldönthető, hogy a bélnyálkahártya milyen állapotban van. Ha a bélfal ödémás, vastag, akkor nagy eséllyel krónikus gyulladás zajlik, amitől a bélfali szűrőfunkció csökken, és banális anyagok is kiválthatnak túlérzékenységet.

Ha kiderült a baj, tartson szigorú diétát, de a nap során egyen többször kevesebbet (alaposan rágjon meg minden falatot), nehogy túlzottan lefogyjon. Majd 4-5 hónap múlva végeztessen el egy újabb tesztet, és nézze meg, hogy nincs-e javulás, és mivel bővítheti az étrendet. Igyon gyomor-bél regeneráló gyógyteákat: kamilla, cickafark, körömvirág, apróbojtorján, cickafark.

Szedjen immunstabilizáló gyógynövényeket: kasvirágot, macskakarmot, igyon Lapacho-teát (Actimun-tea)

Tartson vitaminkúrát, mert a felszívódás zavarából adódóan bizonyosan hiánytünetekkel is kell számolni: legjobbak a természetes eredetű komplex multivitaminok 2-3 hónapos ciklusokban.

Fruktóz érzékenység esetén kerülni kell a következőket: háztartási (nád, répa) cukor, invert cukor, méz, mindenféle édesség, csokoládé, marcipán, mindenfajta gyümölcs (kompótként, bonbonban, gyümölcsléként is), olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, kesudió...) készételek, levesporok, salátaöntetek, majonéz, kechup, kevert fűszerek és ételízesítők, szörpök, limonádék, üdítők, bor, sör, likőr...

fruktóz, szorbit

2017-04-13 22:30:43

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop