Hirdetés

Glutén érzékenyek: új betegcsoport

A lisztérzékenység (cöliákia) autoimmun betegség, mely vérvétellel és szövettani vizsgálattal mutatható ki.

cöliákia, glutén, lisztérzékenység |

InforMed Hírek13   InforMed | Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar


Kiderült azonban, hogy létezik egy lényegesen nagyobb csoport, melynek ugyanazok a tünetei és gluténmentes diétával ugyancsak megszűnnek, a betegség mégsem mutatható ki semmilyen vizsgálattal – közölte dr. Juhász Márk, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinika osztályvezetője.

Ennek az új betegcsoportnak nincs még magyar neve, az angolból „nem-cöliákiás glutén szenzitivitásnak” (NCGS) fordítják.

Ugyanazok a panaszok: hasfájás, puffadás, hasmenés, ritkábban bőrgyógyászati, ideggyógyászati, nőgyógyászati (vetélés, meddőség) tünetek is, jelentkezhet merevedési zavar, alvászavar, ízületi panaszok, vagy akár úgynevezett „agyköd” is.

De van egy lényeges különbség, ami miatt fontos tudni, hogy a gluténnel összefüggésbe hozható betegségek (Gluten Related Disorders) közül pontosan melyikben szenved a beteg. Míg az autoimmun eredetű cöliákia esetében kimutatható a vékonybél károsodás, és számítani lehet társuló betegségekre (pl. pajzsmirigy betegségek, cukorbetegség stb.), addig a nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) esetén ezek nincsenek. Utóbbi a jóval nagyobb csoport: becslések szerint a felnőtt lakosság 6-10 százalékát érinti, több százezer embert.

Ismert, hogy cöliákia esetén a családtagokat létfontosságú kiszűrni, mert betegség öröklődik, így a közvetlen rokonok a legveszélyeztetettebbek. Sokan nem mennek orvoshoz, mert gluténmentes diétával (nem esznek búzát, árpát, rozst) enyhülnek a tüneteik, így nem derül ki a bélkárosodás, és az sem, hogy számíthatnak-e társuló betegségekre, illetve esetleg a gyerekeik is hajlamosak-e a betegségre.

Előfordulhat, hogy úgy kezd valaki diétázni (pl. „paleózni”), hogy tévesen glutén érzékenynek gondolja magát. Hasonló tünetei lehetnek ugyanis számos más betegségre is, pl. irritábilis bél szindrómára, melyet kezelni kell. Ezért a kereskedelmi forgalomban kapható ún. lisztérzékenységi gyorstesztek és az öndiagnózis helyett az alapos orvosi kivizsgálást javasolja a szakember.

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikáján 2014 ősztől a betegeket egy anonim kérdőív kitöltésére kérik, ezzel is szeretnének többet megtudni a gluténnel összefüggésbe hozható betegségek természetéről.

cöliákia, glutén, lisztérzékenység

2015-05-12 19:06:02

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop