Hiperaktív immunsejtek okozhatják az ételallergiát

Az immunsejtek hiperaktivitása a gyermek születésekor összefüggésben lehet a csecsemő- és gyerekkori ételallergia kialakulásának növekvő kockázatával - írják ki ausztrál kutatók. A tanulmányt a Science Translational Medicine című folyóirat közölte.

immunsejt, ételallergia, köldökzsinór vér | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Melbourne-i Egyetem tudóscsoportja több mint ezer olyan csecsemő köldökzsinór vérében lévő immunsejteket tanulmányozott, akiknél egyéves korukban ételallergiát állapítottak meg.

Kimutatták, hogy az ételallergiában szenvedők vérében több volt a veleszületett immunsejt, az úgynevezett monocita (egymagvú fehérvérsejt), mint azokéban, akiknél nem állapítottak meg ételallergiát.

"Az allergia kockázatának kitett csecsemők esetében a monociták már a születésük előtt vagy alatt aktivizálódtak. Ezen sejtek jelei bátorították a speciális immunsejtek, a T-sejtek immunválaszának kifejlődését, amely eleve hajlamossá tesz allergikus reakciókra bizonyos ételek esetében" - magyarázta Yuxia Zhang, a Melbourne-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatócsoport következő lépése az lesz, hogy feltárják, miért válnak hiperaktívvá az immunsejtek ezen csecsemők esetében. Vajon öröklődik-e ez az aktivitás a baba génjeiben vagy csupán a születéskor, esetleg a terhesség során válnak aktívvá ezek a sejtek?

| immunsejt, ételallergia, köldökzsinór vér
2016-01-14 21:56:22


Táplálékallergének

A táplálékallergia jelentőségét ma is kevesen ismerik fel, pedig az ételallergia számos beteg életét megkeserítheti. Különösen csecsemő- és gyermekkorban gyakori.


Az IKEA további édességeket hív vissza

Az IKEA hat további, mogyoróra és mandulára allergiások vagy érzékenyek által nem fogyasztható terméket hív vissza azok lejárati idejétől függetlenül - közölte a ...


Az ételallergiák tünetei

Az ételallergiák több szervünkön is okozhatnak tüneteket.


Hat év börtönre ítéltek egy angliai étteremtulajdonost egy allergiás vendég halála miatt

Emberölésben bűnösnek találta és hat év börtönbüntetésre ítélte egy angliai bíróság egy észak-yorkshire-i étterem tulajdonosát, mert egyik ételük egy mogyoróa...


Hiperaktív immunsejtek okozhatják az ételallergiát

Az immunsejtek hiperaktivitása a gyermek születésekor összefüggésben lehet a csecsemő- és gyerekkori ételallergia kialakulásának növekvő kockázatával - írják ki au...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^