Hiperaktív immunsejtek okozhatják az ételallergiát

Az immunsejtek hiperaktivitása a gyermek születésekor összefüggésben lehet a csecsemő- és gyerekkori ételallergia kialakulásának növekvő kockázatával - írják ki ausztrál kutatók. A tanulmányt a Science Translational Medicine című folyóirat közölte.

immunsejt, ételallergia, köldökzsinór vér | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Melbourne-i Egyetem tudóscsoportja több mint ezer olyan csecsemő köldökzsinór vérében lévő immunsejteket tanulmányozott, akiknél egyéves korukban ételallergiát állapítottak meg.

Kimutatták, hogy az ételallergiában szenvedők vérében több volt a veleszületett immunsejt, az úgynevezett monocita (egymagvú fehérvérsejt), mint azokéban, akiknél nem állapítottak meg ételallergiát.

"Az allergia kockázatának kitett csecsemők esetében a monociták már a születésük előtt vagy alatt aktivizálódtak. Ezen sejtek jelei bátorították a speciális immunsejtek, a T-sejtek immunválaszának kifejlődését, amely eleve hajlamossá tesz allergikus reakciókra bizonyos ételek esetében" - magyarázta Yuxia Zhang, a Melbourne-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatócsoport következő lépése az lesz, hogy feltárják, miért válnak hiperaktívvá az immunsejtek ezen csecsemők esetében. Vajon öröklődik-e ez az aktivitás a baba génjeiben vagy csupán a születéskor, esetleg a terhesség során válnak aktívvá ezek a sejtek?

| immunsejt, ételallergia, köldökzsinór vér
2016-01-14 21:56:22


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^