Hirdetés
Hiperaktív immunsejtek okozhatják az ételallergiát
Az immunsejtek hiperaktivitása a gyermek születésekor összefüggésben lehet a csecsemő- és gyerekkori ételallergia kialakulásának növekvő kockázatával - írják ki ausztrál kutatók. A tanulmányt a Science Translational Medicine című folyóirat közölte.
A Melbourne-i Egyetem tudóscsoportja több mint ezer olyan csecsemő köldökzsinór vérében lévő immunsejteket tanulmányozott, akiknél egyéves korukban ételallergiát állapítottak meg.
Kimutatták, hogy az ételallergiában szenvedők vérében több volt a veleszületett immunsejt, az úgynevezett monocita (egymagvú fehérvérsejt), mint azokéban, akiknél nem állapítottak meg ételallergiát.
"Az allergia kockázatának kitett csecsemők esetében a monociták már a születésük előtt vagy alatt aktivizálódtak. Ezen sejtek jelei bátorították a speciális immunsejtek, a T-sejtek immunválaszának kifejlődését, amely eleve hajlamossá tesz allergikus reakciókra bizonyos ételek esetében" - magyarázta Yuxia Zhang, a Melbourne-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
A kutatócsoport következő lépése az lesz, hogy feltárják, miért válnak hiperaktívvá az immunsejtek ezen csecsemők esetében. Vajon öröklődik-e ez az aktivitás a baba génjeiben vagy csupán a születéskor, esetleg a terhesség során válnak aktívvá ezek a sejtek?
2016-01-14 21:56:22