Hirdetés

Kinek étek, kinek méreg - Élelmiszer-allergia

Felmérések szerint minden ötödik felnőtt túlérzékeny valamilyen élelmiszerre, mégis csak kevesen tudják, hogy egészségügyi panaszaikat az elfogyasztott élelmiszerek okozzák...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(10):26-29   Celsus Kft.

Bízunk abban, hogy cikkünk segít eligazodni a sokszínű tünetek, a számos diagnosztikus és terápiás módszer között.

MI IS AZ AZ ÉLELMISZER-ALLERGIA?

Táplálékallergiáról akkor beszélhetünk, ha egy bizonyos táplálék-összetevő közel azonos módon mindig beindít egy, az allergiára jellemző, specifikus immunológiai folyamatot. Ez a betegség a fejlett ipari országokban a népesség kb. 5%-át érinti. Fokozottan veszélyeztetettek a más allergiától is szenvedők, vagy például az asztmások. Ide tartoznak a keresztallergiák is, vagyis az a reakció, amikor az elsősorban növénypollenre érzékeny betegnél az adott növényhez genetikailag közelálló zöldségek/gyümölcsök fogyasztása is beindítja a kóros immunreakciót.

VALÓDI ÉS ÁLALLERGIÁK

Táplálékintoleranciáról akkor beszélünk, ha a kellemetlen tünetek egy bizonyos táplálékösszetevő elfogyasztása után jelentkeznek, ám a klasszikus allergiás immunológiai folyamat nem játszódik le. Ez a betegség mintegy 3-4-szer annyi embert érint, mint a valódi allergia. Bár tüneteiben e két kór nagyon hasonló, elkülönítésük azért lényeges, mert a terápiájuk különböző. Például a tej kiválthat hasmenést azért, mert a tejcukrot bontó enzim hiányzik az érintett szervezetéből. Ez pseudoallergia. Ilyen esetben laktózmentes tejtermékeket lehet fogyasztani, illetve ma már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, amelyek ezt az enzimet pótolják, és rendszeres szedésükkel a tünetek enyhíthetőek. Ugyanakkor, ha a tejfehérje vált ki valódi allergiás reakciót, akkor a tejterméket és a tejszármazékokat tartalmazó élelmiszereket teljes mértékben ki kell iktatni az étkezésből.

AZ ÉLELMISZER-ALLERGIA ÉS A TÜNETEK

Az élelmiszer-allergia igazi ezerarcú betegség. A tudomány jelenlegi álláspontja szerint az esetek felében bőrtüneteket okoz. Ezek lehetnek:

  • szinte azonnal megjelenő és egy-két órán-napon belül eltűnő csalánkiütések
  • felnőttkorban hormonális zavarok nélkül megjelenő pattanások
  • száraz, hámló neurodermatiszes elváltozások.

Ha a táplálékok kiváltotta betegségekre gondolunk, elsősorban az emésztőrendszeri tünetek jutnak eszünkbe. Meglepő, hogy csak minden ötödik élelmiszer-allergiásnál jelentkeznek ezek a problémák. Itt is igen sokszínű a kép.

A hígabb, világosabb széklet, a puffadás, a székrekedés szinte népbetegségnek számít. A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa tünetei is nagymértékben javíthatóak az allergén élelmiszerek elhagyásával. Egyes kutatók szerint az elhízás és a kóros soványság okai között is szerepel a bizonyos táplálékanyagokkal szembeni túlérzékenység.

20%-ban légzőrendszeri tüneteket is okoznak az élelmiszerek. Leggyakoribb és legismertebb az asztma, de visszatérő felső légúti megbetegedések és makacs köhögés esetén is érdemes kizárni az élelmiszer-allergiát.

JÓ TUDNI! További tünetek, melyek hátterében táplálék-túlérzékenység is állhat: migrén, magas és alacsony vérnyomás, gyermekkori hiperaktivitás, reumás ízületi panaszok.

ALLERGIÁT KIMUTATÓ MÓDSZEREK

  • A legelterjedtebb az alkar bőrén végzett Prick-teszt. A bőrfelületre egy-egy csepp allergén anyagot cseppentenek, majd egy tűvel megszúrják a bőrt.

JEGYEZZÜK MEG! Ez a módszer elsősorban a pollenek esetében megbízható, élelmiszer-allergiák esetében sok az álpozitív és -negatív eredmény. További hátránya, hogy csak igen korlátozott számú allergén tesztelhető így egyszerre és korántsem „fájdalommentes" a vizsgálat, így kisgyermekeknél elsőként nem ajánlott.

  • Hasonló alapokon nyugszik a hát bőrére ragaszott tesztcsíkokkal, illetve a szemvagy orrnyálkahártyára felvitt allergénekkel történő tesztelés. Hátrányaik a Prick tesztjeihez hasonlóak, élelmiszer-allergiák tesztelésére nem a legalkalmasabbak.
  • Vérből többféle módon is megállapítható az élelmiszer-allergia. Az enzim-immunoesszével 44 élelmiszer-allergént tudnak kimutatni. A RAST-teszt a már említett valódi allergiák kimutatásában használatos.
  • Ezenkívül még a limfocita-transzformációs teszt használatos szélesebb körben, ez elsősorban a nem azonnal jelentkező allergiás reakciókat mutatja meg. Ez utóbbit a bőrtesztek kiegészítő vizsgálataként is alkalmazzák. Ezekkel a módszerekkel már lényegesen több élelmiszer-allergén mutatható ki, mint a bőrtesztekkel, ugyanakkor a laborvizsgálat sokszor időigényes - általában 1 -2 hét - és az eredmény sem mindig egyértelmű, főleg abban az esetben, ha pseudoallergiákról van szó.
  • A természetgyógyászati rendelőkben igen elterjedten alkalmazzák a Voll-féle elektroaku-punktúrás és a Vega-teszteket. Ezek fájdalommentes allergiatesztek. Nagy előnyük, hogy a szervezetet semmiféle megterhelésnek nem teszik ki, ugyanakkor több száz, adott esetben akár több ezer allergén tesztelését el lehet végezni fél-egy óra alatt, és az eredmény azonnal kézhez kapható. Továbbá a pseudoallergiákról is adnak diagnózist, és a terápiás terv ennek megfelelően felépíthető. Sajnos ezek megbízhatósága nem százszázalékos, sokban függ a beteg összenergetikai állapotától, immunrendszerétől és a bélrendszer intaktságától.

ÖNTESZTELÉS OTTHON

Amit otthon magunk is megtehetünk: figyeljünk szervezetünk jelzéseire! Egyesek tudják, hogy bizonyos étel - például eper vagy földimogyoró - fogyasztása után mindig jelentkez-, nek az allergiás tünetek, ám sokkal többen vannak, akik nem tudják, hogy a sokféle elfogyasztott élelmiszer-összetevő közül melyekre reagál kórosan a szervezetük.

Ilyenkor a leghatásosabb módszer, ha pár napig csak olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek biztosan nem okoznak allergiát, majd egyenként bővítjük ki az étrendünket a „gyanús" táplálék-összetevőkkel. Az allergiás tünetek megjelenése jelzi, hogy az aznap fogyasztott „új" alapanyag az allergén.

Azt ajánlom, hogy minimum öt napig csak a következő táplálékokat fogyassza: burgonya, padlizsán, árpa, hajdina, bogáncsolaj. Ez alatt az öt nap alatt meglepően gyorsan gyógyulnak az akár évek óta fennálló kínzó panaszok, kiütések, fejfájások, emésztési zavarok.

Majd lassan tartsunk próbaétkezéseket! Az első lépcsőben olyan élelmiszerekkel egészítsük ki táplálkozásunkat, melyek ritkán okoznak allergiát, ilyenek például: brokkoli, fejes saláta, avokádó, cukkini, juharszirup, napraforgóolaj!

A második lépcsőben azokból az ételekből válasszunk, amelyeknél közepes fokú az allergia kialakulásának veszélye! Ezek közül kiemelendő: rozs, kukorica, zab, kecske-és birkatej, csirke-, pulyka-, marha- és borjúhús, pisztráng, zöldbab, cékla, karalábé, spenót, körte, olívaolaj.

TIPPEK: a leggyakrabban allergiát okozó, „veszélyes" anyagokat próbálja minél hosz-szabb ideig száműzni ételeiből! Ide tartozik az összes élelmiszer-adalékanyag, -tartósító szer, még a fűszerekben lévő ízfokozók és aromák is! Tehát a készen vásárolt élelmiszerekkel legyünk nagyon óvatosak, lehetőleg biotermékeket vegyünk! Az ételek elkészítéséhez használjunk tengeri sót és friss, illetve - ha ez nem áll rendelkezésre - szárított zöldfűszereket; semmiképpen se fűszersókat, fűszerkeverékeket! Veszélyes élelmiszerek: tej, tojás, búza, (répa)cukor, méz (pollenallergiásoknál), sertéshús, zeller, alma, banán, citrusfélék, olajos magvak, sárgarépa, szója, paradicsom és a bogyós gyümölcsök (például az eper, a málna, a szamóca).

Ezzel a módszerrel - bár kétségkívül sok önfegyelmet és odafigyelést kíván - eredményesen és személyre szabottan feltérképezhetjük a számunkra káros élelmiszerek listáját. A siker elsősorban attól függ, hogy milyen következetesen hajtjuk végre a diétát!

A LEGHATÁSOSABB GYÓGYMÓDOK

Mint az eddigiekből is kiderült, az élelmiszer-allergiák hátterében sok különböző betegség állhat, ennek megfelelően a gyógymód is mindenkinél más és más.

Alapvető fontosságú, hogy megbízhatóan elkülönítsük, valódi vagy pseudoallergiával állunk-e szemben, és a kóros reakciót kiváltó élelmiszereket megtaláljuk. Erre legalkalmasabbak az elektro-akupunktúrás elven működő, fájdalommentes allergiatesztek. Ha az allergének listája kezünkben van, az első lépés mindig az, hogy ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását a lehető legteljesebb mértékben kerüljük. Ugyanakkor ez önmagában a legtöbb esetben nem elég. Igen gyakran a bélflóraegyensúly felborulása miatt kialakult emésztési és immunológiai eltérések állnak a háttérben. A bélflóra baktériumai lebontják az emésztőnedvek által csak részben lebontott növényi rostokat, és vitaminokat állítanak elő belőlük. Emellett intenzív kölcsönhatásban állnak a bélfali nyirokszervekkel, és ezzel számottevően hozzájárulnak a szervezet kórokozókkal és gyulladásokkal szembeni védelméhez. A nem megfelelő - rostszegény - táplálkozás és az antibiotikumok alkalmazása ezeknek a baktériumoknak a kipusztulásához vezethet. Ha ez megtörténik, az immunrendszerben zavar támad, tehát sokkal könnyebben indulnak be a kóros, allergiás reakciók, illetve az emésztés sem lesz tökéletes, és az emésztetlen táplálékok a bélben erjedni kezdenek. Ennek jele a puffadás és a hasmenés. Szerencsére ma már igen széles körben hozzáférhetőek itthon is a bélflóra regenerálására alkalmas gyógyhatású készítmények. Fontos tudnivaló azonban, hogy a bélflóra helyreállítása nem megy egyik pillanatról a másikra, csupán 3-6 hónapos, szakszerű kezeléstől várhatunk tartós eredményt!

A bélflórarendezés mellett az immunrendszer működésének rendezése is fontos.

Az allergia lényege, hogy a szervezet olyan anyagokat is kórokozóként ismer fel, amelyek a számára hasznosak vagy legalábbis nem károsak. Ebből következően, ha ezt a fokozott reakciókészséget csökkentjük, akkor kevesebb allergén kevésbé heves reakciót fog kiváltani. Az immunrendszer erősítésére jól beváltak a különféle gyógynövényekből készült készítmények, mint a bíbor kasvirág, a macskakarom vagy a lapacho tea. Hasznos lehet továbbá a homeopátia és a hiányzó ásványi anyagok és vitaminok pótlása is.

JÓ TUDNI: alkalmazásukhoz kérje szakember segítségét!

JEGYEZZE MEG! Az élelmiszer-allergiák legtöbbször jól kezelhetőek. A legfontosabb, hogy ne sorsszerű megbetegedésként élje meg, amibe bele kell törődni, hanem tegyen ellene!

PARLAGFÛ ÉS DINNYE

A leggyakoribb keresztallergiák:

  • PARLAGFÛ: görögdinnye, sárgadinnye, banán, cukkini, uborka, mák
  • FEKETEÜRÖM: sárgarépa, petrezselyem, banán, görögdinnye, napraforgó, zeller
  • FÜVEK: bab, zöldborsó, lencse, mogyoró, paradicsom, görögdinnye, narancs
  • NYÍR: mogyoró, alma, őszibarack, cseresznye, zeller, sárgarépa, kivi, kesudió, paradicsom, káposztafélék

A TÁPLÁLÉKALLERGIA MEGJELENÉSI FORMÁI

  • 50%-ban bőrelváltozás
  • 20%-ban bélrendszeri tünet
  • 20%-ban légzőrendszeri tünet
  • 10%-ban egyéb: fejfájás, vérkerin gési elváltozások stb.

dr. H. O.

2005-09-30 10:54:19

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop