Hirdetés

Napkiütés

Mindenkinek ügyelnie kell arra, nehogy leégjen, de elsősorban a fehér bőrűeket, vörös hajúaknak kell vigyázniuk. Gyerekeknél és fiatal felnőtteknél, illetve egyes gyógyszereket szedő embereknél a napsütés allergiás reakciót is okozhat.

napfény, allergia, UV sugárzás, dermatitisz, napkiütés |

InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.

A napkiütés tünetei

A napnak kitett bőrfelületeken apró, vörös hólyagok vagy kisebb-nagyobb foltok jelennek meg már néhány perccel vagy néhány órával napozás után. A kiütések gyakran erősen viszketnek. Előfordul, hogy az arcon nem láthatók kiütések.

Ki van a legnagyobb kockázatnak kitéve?

Általában gyerekek és fiatal nők visszatérő bőrgyulladása, amely csak télen szünetel. Idősebb korban, 40-50 körül jobbára elmúlik.

Megelőzés

A túlzott napozás különben is a bőr korai öregedését okozza, és növeli a bőrrák kockázatát. Ne tartózkodjunk a napon délelőtt 11 és délután 3-4 között, és viseljünk könnyű ruházatot, kalapot, napszemüveget. Fontos, hogy a napszemüveg az UV-sugárzás ellen is védjen. Au érzékeny bőrűek legalább 15-ös, de még jobb, ha magasabb faktorszámú fényvédő készítményt használnak. Vízi sportokhoz vízálló készítmények is rendelkezésre állnak.

A fotoallergén és a gyógyszeres dermatitisz

A bőrre felvitt egyes vegyi anyagok fény hatására bőrgyulladást okozhatnak. Az arra érzékenyeknél a szappan vagy a parfüm is okozhat ilyen reakciót.
Előfordul, hogy bizonyos gyógyszerek szedése melletti napozás is bőrreakciót, kiütést okoz. Ügyelni kell elsősorban a vízhajtók, a tetraciklin tartalmú antibiotikumok, és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (fájdalomcsillapítók) szedése alatti napozásra.

Health.com
napfény, allergia, UV sugárzás, dermatitisz, napkiütés

2012-08-06 13:33:18

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop