Hirdetés

Különös allergia fajták

Az allergiás reakciók több mint 90 százalékáért nyolc ételféleség a felelős: tej, tojás, földimogyoró, dió, hal, kagyló, szója, búza. Vannak azonban néhányan, akik igen szokatlan allergénekre reagálnak. Ezek ritkaságok, mégis érdekességképpen felsoroljuk őket:

allergia |

InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.


Hideg

Gyulladásos betegség, amelyet a hőmérséklet hirtelen esése okoz. Hasonlóan a többi allergiához, hideg levegő hatásár bőrpír, viszketés, duzzanat, kiütések jelentkeznek.

Víz

Igen, ez is lehetséges, 5 perccel a vízzel való érintkezés után súlyos viszketés és kiütések jelentkezhetnek. A jelenség mintegy 30 percig tart, és természetesen igen nehezen kezelhető.

Sóoldat

A sóoldat gyakran használt, előnyös hatású szer, kiszáradás ellen intravénásan alkalmazzák, mégis, van, aki sóoldattól kapott anafilaxiás sokkot.

Babzsák

A szója közismert allergén, de előfordult már az is, hogy egy kisgyereknek légzési nehézségei lettek a szójával töltött babzsákkal való játék közben.

Ondó

Előfordult már, hogy egy nő a partnere ondójára volt allergiás, de az is, hogy egy férfi volt a sajátjára. Az ilyen eseteket kórházban kezelik, az allergiát kiváltó anyag eleinte kicsi, majd egyre nagyobb mennyiségű injekciójával.

Borjúhús

Viszonylag ritka allergia, különösen felnőttek körében, mégis jegyeztek már fel ilyen eseteket.

Női nemi hormonok

A ciklus bizonyos időszakában a nőkön több akne jelenik meg, és szervezetük a vizet visszatartja, elég gyakran előfordul, de néhány nőnél kimutatták az ún. autoimmun progeszteron dermatitiszt is, ami a tüszőrepedéskor fokozott progeszteron érzékenységből eredő bőrbetegség.

Csali

Néhány olyan esetet ismer az orvostudomány, amikor az édesvízi halászok egy Galleria melonella nevű moly csaliként használt lárvájára voltak allergiások.

Live Science

allergia

2013-09-11 19:23:48

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop