Hirdetés

Garat és gégeátültetést végeztek

Igen ritka műtétet, a garat és gége bonyolult transzplantációját hajtották végre lengyel orvosok. Ez a harmadik ilyen jellegű átültetés a világon, viszont "mind közül ez volt a legösszetettebb" - mondta Adam Maciejewski, a sebészcsoport vezetője az eredményeik bemutatására tartott sajtótájékoztatón.

transzplantáció, átültetés |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A gége, a nyelőcső, a légcső, a garat, a pajzsmirigy, valamint a nyak izom- és bőrátültetését április 11-én végezték. A 17 órás műtéttel a szerveket egy 37 éves lengyel férfibe ültették, aki előrehaladott gégerákban szenvedett.

A csak Michael néven bemutatkozó páciens még gyenge hangon mondott köszönetet az orvosoknak munkájukért. Maciejewski szerint gyógyulása szokatlanul gyorsan halad. "Meg voltunk lepve, milyen gyorsan kezdett újra lélegezni és beszélni. Még le is kellett kicsit állítanunk" - mondta el a sebész. Michaelre hosszú gyógyulás vár, mire újra normálisan tud táplálkozni, beszélni és lélegezni.

Az ország déli részén lévő Gliwice város orvosai már 2013-ban végrehajtottak egy hasonlóan nagy műtétet. Ekkor egy baleset áldozata kapott egy életmentő beavatkozás részeként új arcot.

Februárban Spanyolországban, a barcelonai Vall d'Hebron kórházban hajtottak végre egy 27 órás műtét során részleges arcátültetést egy 45 éves betegen, aki hosszú évek óta súlyos arctorzulásban szenvedett. Az operációban, amely kiterjedt az arc egy részére, a szájra, a nyakra, a nyelvre és a garatra, 45 orvos és műtőasszisztens vett részt.

A világon először 2010-ben végeztek teljes arcátültetést, szintén a barcelonai Vall d'Hebron kórházban.

transzplantáció, átültetés

2015-05-06 15:46:52

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop