Hirdetés

Nyomtatás 3D-ben

Csont-, izom- és porcdarabokat nyomtatott 3D-ben Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ kutatócsoportja. Az "élő" sejtekből kialakított implantátumokat állatokba ültették be, az összes implantátum normálisan működött.

implantátum, 3D nyomtatás, szervnyomtatás |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatók új technológiát fejlesztett ki, amellyel mikrocsatornákkal átszőtt, szivacsszerű szövetet nyomtatnak 3D-ben. A szivacsos szerkezet lehetővé teszi, hogy a tápanyagok behatoljanak a szövetbe, az élő sejtek ne "haljanak éhen" - olvasható a Nature Biotechnology című lapban közölt tanulmányban.

Az integrált szövet- és szervnyomtatási rendszer, vagyis az „Itop” lebomló műanyagból építi fel a szerkezetet, melyet az élő sejteket tartalmazó vizes géllel kombinál, és serkenti a sejtek növekedését.

A beültetés során a "műanyag állvány" lebomlott, ahogy a sejtek által termelt fehérjék természetes szerkezete átvette a szerepét. Eközben erek és idegek nőttek be.
A kutatás vezetője szerint az emberi szervezet szövetei is nyomtathatók lesznek. Az implantátumok olyan erősek, mint az emberi szövetek, a kutatók most azt vizsgálják, mennyire tartósak.

A 3D-s nyomtatás új utakat nyit az orvostudomány számára. "Tételezzük fel, hogy állkapocssérüléssel érkezik egy beteg, a csont egy darabja hiányzik. Elkészítjük a törött csontról a felvételeket, ezek adatait a szoftverünkön át a printerbe tápláljuk, hogy az olyan állkapocsdarabot nyomtasson, amely pontosan kitölti a hiányt" – mondta a szerző. "Igen eltérő minőségű szöveteket nyomtattunk a lágy izomtól a kemény porcig és csontig, ezzel megmutattuk, hogy mindenféle keménységű szövetet elő tudunk állítani" – mondta.

implantátum, 3D nyomtatás, szervnyomtatás

2016-02-18 22:58:03

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop