Hirdetés

Mit tehetünk a Salmonella fertőzés ellen?

A Salmonella fertőzést baktérium okozza. A kórokozó az állatok és az ember bélrendszerében él, széklet útján terjed. A széklettel szennyezett ivóvíz vagy az étel elfogyasztása során lehet leggyakrabban elkapni a fertőzést. Rossz higiénés viszonyok között, különösen a fejlődő országokban oda kell figyelni, milyen nyers ételt fogyasztunk!

Salmonella, szalmonellózis, ételmérgezés, ételfertőzés |

InforMed Hírek20   InforMed | Hulló, D.


A baromfi termékek, illetve a nyers tojást tartalmazó ételek jelentik a legnagyobb Salmonella veszélyforrást. A szennyezett ivóvízzel mosott zöldségek, gyümölcsök, a tenger gyümölcsei vagy halételek szintén tartalmazhatják a kórokozót. Az ételek úgy is megfertőződhetnek Salmonellával, ha WC használat vagy pelenka csere után elmulasztják a kézmosást. Házi állatok simogatása után is kezet kell mosni!

Tünetek, kórlefolyás

Előfordul, hogy a Salmonella fertőzés tünetmentesen lezajlik. Jellemzően azonban a fertőzött étel elfogyasztása után hányinger, hányás, hasi görcs, hasmenés, hidegrázás, láz, fejfájás és véres széklet jelentkezhet. Ezek a tünetek 4-7 napig elhúzódhatnak, de a belek teljes regenerálódása akár több hónapig is eltarthat. Egyesek spontán felépülnek a fertőzésből néhány nap alatt, mások a jelentős folyadékveszteség miatt orvosi kezelésre szorulnak. A kezelés legfontosabb eleme a folyadékpótlás. Ha szájon át nem pótolható az elveszített folyadék, infúziós kezelést adnak.

Fertőzésre hajlamosító tényezők

A gyermekekben, idősekben, szervátültetésen átesett betegekben, terhes nőkben és immunbetegekben előfordulhatnak súlyosabb tünetek, szövődmények is a Salmonella fertőzés során, esetükben általában kórházi kezelésre van szükség.

Megelőzés

Az ételek elkészítésére különösen oda kell figyelni, ha gyermekek, idősek vagy immunbetegek számára főzünk. Fontos, hogy az ételeket jól megfőzzük, süssük át teljesen, hűtsük megfelelően illetve fagyasszuk megfelelő körülmények között.

A kézmosással meggátolható, hogy a Salmonella baktérium a szájba vagy az ételbe kerüljön. WC után, pelenkacserét követően, nyers hússal való érintkezés és széklet eltakarítását követően minden alkalommal kezet kell mosni! A hüllőkkel és a madarakkal való kontaktus után sem szabad elmulasztani a kézfertőtlenítést!

A nyers húsokat, a tenger gyümölcseit elkülönítve kell tárolni a hűtőszekrényben. Érdemes két vágódeszkát tartani a konyhában, egyet a nyers húsok számára, és egy másikat a zöldségek és a gyümölcsök számára. Tilos a már főtt vagy sült ételt olyan tálra tenni, amelyen korábban nyers hús volt, és időközben nem lett elmosva.


Salmonella, szalmonellózis, ételmérgezés, ételfertőzés

2022-07-25 11:10:59

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop