Hirdetés

Fertőző betegségek - járványok (3.)

A járvány nemcsak mennyiségileg, de minőségileg is több, mint fertőző betegség. A fertőző betegség egy ember harca a mikroorganizmus egy egyedével, és annak utódaival, a járvány az emberiség harca egy mikroorganizmus-fajjal.

fertőzés, járvány, légúti fertőzések |

InforMed Hírek20   InforMed | Nagy, M.

Vírusok Kép: Shutterstock. com

A járvány a fertőző betegségek láncolata. Ennek a láncnak három alapvető láncszeme van: 1. fertőző forrás, 2. terjedési mód, 3. fogékony szervezet. Ha a láncszemekből akár egyet is sikerül kiiktatnunk, járványfolyamat nem jön létre.

A járványok megakadályozására, a fertőző betegségek felszámolására tett lépések akkor eredményesek, ha egyidejűleg hatunk mindhárom láncszemre. A hatékonyság a fertőzőbetegség-csoportoktól függ.

Légúti fertőzések

Ebbe a csoportba tartozik a fekete himlő (ma már nem fordul elő), a diftéria, szamárköhögés, kanyaró, scarlatina, mumpsz, rózsahimlő, influenza, tbc stb.

A felsorolt betegségeket különböző mikroorganizmus-fajok okozzák. Közös jellemzőjük, hogy a légutakban szaporodnak, az anyagcseretermékük vagy szétesésükből keletkező anyagok károsodást idéznek elő. A fertőzött személyből kilégzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel ürülnek. A levegőben órákig apró cseppek formájában képesek lebegni.

A fogékony szervezetbe a kórokozó belégzéssel jut. Ezt a terjedési utat nevezzük cseppfertőzésnek. A fertőződés általában zárt helyiségekben megy végbe. Ez az oka ezen betegségek őszi-téli gyakoribb előfordulásának.

Járványügyi szempontból a legveszélyesebbek. A fertőző forrást nem lehet idejében elkülöníteni, hiszen még nem "igazán beteg", amikor már üríti a kórokozókat. A terjedési utat nem tudjuk "átvágni", mert a levegőt nem lehet mindenütt fertőtleníteni és nem járhatunk állandóan szkafanderben. Nem véletlen tehát, hogy a történelemben a fekete himlő volt az egyik legpusztítóbb járvány. A járványfolyamat első két láncszemére kifejtett hatás (a beteg elkülönítése, a gyakori szellőztetés) 5-10 százalékos hatékonyságú.

A légúti fertőzések hatékony megelőzése a fogékony szervezet fogékonyságának megszüntetésével, azaz védetté tételével érhető el. Védőoltással a szervezetet felkészíthetjük arra, hogy képes legyen a betegséget előidéző mikroorganizmust a szervezetbe jutást követően azonnal elpusztítani. Ezzel a láncolat megszakad, a járvány megszűnik. Ha a beavatkozást világméretekben folytatjuk, a kórokozó mikroorganizmus "élőhelye" szűnik meg, így az a Földről kiirtható. Ezt nevezzük eradikációnak. Ez történt a fekete himlővel, amely külön ismertetést is megérdemel. Napjainkban zajlik több légúti fertőző betegség felszámolása.

A kórokozó mikroorganizmus mint élőlényfaj élni akar. Ezért előfordul, hogy átmeneti visszaszorítás után újra megjelenik. A teljes eradikáció kimondása ezért nagyon felelősségteljes lépés. Vannak olyan légúti fertőző betegségek, amelyeknél ezt a célt még nem tűzhetjük ki, hanem a megbetegedés számának lehető legalacsonyabb szinten tartására kell törekednünk.

fertőzés, járvány, légúti fertőzések

2022-05-22 14:08:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop