Hirdetés

A Candida-fertőzésről ismét

A meglehetősen gyakori fertőzést egy élesztőgomba, a Candida albicans okozza. A gomba kis mennyiségben állandóan a szervezetünkben van, ám a baktériumokkal való megfelelő egyensúlya miatt általában nem tud túlzottan elszaporodni, de ha mégis, akkor Candida-fertőzésről beszélünk. Különösen fogékonyak az AIDS-betegek.

Candida, gomba, AIDS |

InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.

A nők 50-75 százaléka élete során legalább egyszer átesik hüvelygomba-fertőzésen. Ha a hüvely savassága csökken, elszaporodnak a gombák. Ennek oka lehet cukorbetegség, terhesség, immunhiány, alultápláltság, vagy egyes gyógyszerek, például az antibiotikumok és fogamzásgátló tabletták. Hüvelyi irritációval és viszketéssel, valamint sűrű folyással járhat, további tünetek az égő érzés vizeléskor vagy közösülés közben. Néha az egészen enyhe tünetek maguktól is elmúlnak, de a gombás fertőzés általában kezelést igényel.

A száj gombás fertőzésekor a nyálkahártyán és a nyelven jelennek meg kis sebek, vagy fehér foltok, ez a szájpenész. A száj gombás fertőzése gyakori a legyengült immunrendszerű betegeknél, veszélyeztetettek az idősek és a gyermekek is.

A köröm gombás megbetegedése gyakran fordul elő a vízzel dolgozók, vagy az igen gyakran kezet mosók körében. A köröm töredezetté válik, sárgásan elszíneződik, ha nedvesség van a körömlemezek közt, akár zöldes is lehet a színe. A körömágy fájdalmasan megduzzadhat, kivörösödhet. Ha nem kezelik, az egész köröm tönkremehet.

A bőrgomba elsősorban a cukorbetegek, az elhízott férfiak és nők testhajlataiban jelentkezik, a nedves és meleg bőrredők között. A bőr ilyenkor kivörösödik, gyakran alakulnak ki nedvező hólyagok.

A pénisz gombás fertőzése viszketéssel, fájdalommal jár. További tünetei a váladékozás és az apró hólyagok. Ezt is okozhatja más kórkép: a higiéné hiánya, az antibiotikumok használata, vagy nemibetegség.

A kezeletlen gombás fertőzések veszélyesek lehetnek – a Candida és a vele kapcsolatos baktériumok a vérkeringésbe kerülve a test más részeire is eljuthatnak, ízületi és mellkas-fájdalmat, arcüreggyulladást és egyéb betegségeket okozhatnak.
Candida, gomba, AIDS

2016-06-07 05:56:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop