Hirdetés

Coccidiodomycosis

A coccidiodomycosis (ejtsd: kokcidioidomikózis; San Joaquin-láz, völgyi láz) a Coccidioides immitis nevű gomba okozta fertőzés, mely általában a tüdőt érinti.

San Joaquin-láz, völgyi láz, tüdő, gomba, fertőzés, coccidiomikózis |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A coccidiodomycosis megjelenhet a tüdők kezelés nélkül gyógyuló enyhe betegségeként (elsődleges heveny forma), vagy egy súlyos, progresszív fertőzésként, mely az egész szervezetben szétterjed, és gyakran halálos kimenetelű (progresszív forma). Az utóbbi forma kialakulása általában azt jelzi, hogy a beteg immunrendszere károsodott, többnyire AIDS következtében.

A Coccidioides spórái Észak-, Közép-, és Dél-Amerika talajában egyaránt megtalálhatók. A fertőződés szempontjából a gazdálkodók és egyéb, földdel dolgozó munkások a legveszélyeztetettebbek. A fertőzött vidéken átutazó személyek megbetegedése gyakran csak hazatérésük után alakul ki.

Tünetek

Az elsődleges heveny forma általában nem okoz panaszt. Ha mégis, azok általában a fertőződés után 1-3 hét múlva jelentkeznek. A tünetek többnyire enyhék, láz, mellkasi fájdalom és hidegrázás jelentkezhet. A beteg köhögéssel köpetet vagy alkalmanként vért ürít. A néhány betegben kialakuló sivatagi reuma a szem felszínének (konjunktivitisz, kötőhártya-gyulladás) és az ízületek gyulladásával (artritisz), valamint a bőrön csomócskák képződésével (eritema nodozum) jár.

A betegség progresszív formája ritka, és néha csak hetekkel-hónapokkal vagy évekkel az elsődleges heveny fertőzés vagy fertőzött vidéken való tartózkodás után alakul ki. Hőemelkedés, étvágytalanság, fogyás és az erőnlét csökkenése lép fel. A tüdőfertőzés súlyosbodása nehézlégzéshez vezethet. A betegség a tüdőről átterjedhet a csontokra, ízületekre, májra, lépre, vesékre, az agyra és burkaira.

Kórisme

Coccidioidomycosis lehetőségére kell gondolni, ha a beteg fertőző területen él, vagy nemrégiben ott járt. A beteg köpet- és vérmintáját laboratóriumi vizsgálatra kell küldeni. A vérben gombaellenes antitestek lehetnek jelen. Ezek az ellenanyagok már korán megjelennek, a heveny elsődleges formában eltűnnek, a progresszív formában azonban folyamatosan megtalálhatók.

Kórjóslat és kezelés

A heveny elsődleges forma kezelés nélkül is nyomtalanul gyógyul. A progresszív formában megbetegedett egyéneket intravénás amfotericin B-vel vagy szájon át szedhető flukonazollal kell kezelni, azonban az itrakonazol vagy ketokonazol is hatékony lehet. Bár a kezelés a lokalizált fertőzések esetén hatékony (pl. bőr, ízületek, csontok), a kezelés abbamaradása után gyakran visszaesés következik be. A progresszív, szóródott forma legsúlyosabb típusai - főleg a meningitisz (az agyhártyák és a gerincvelőburok gyulladása) - gyakran vezetnek halálhoz. Meningitisz kialakulása esetén a választandó szer a flukonazol, másik lehetőségként az agy-gerincvelői folyadékba amfotericin B közvetlenül befecskendezhető. A kezelést évekig, gyakran a beteg élete végéig folytatni kell. A kezeletlen meningitisz mindig halálos kimenetelű.

San Joaquin-láz, völgyi láz, tüdő, gomba, fertőzés, coccidiomikózis

2009-02-11 10:12:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop