Horogféreg fertőzés (bányaféreg fertőzés)

A horogféreg fertőzés az Ancylostoma duodenale vagy a Necator americanus nevű hengeresféreg okozta bélfertőzés.

A Föld lakosságának mintegy egynegyede szenved horogféreg fertőzésben. A fertőzés a meleg, nedves klímájú, szegényes közegészségüggyel rendelkező területeken a leggyakoribb. Az Ancylostoma duodenale megtalálható a Földközi-tenger medencéjében, Indiában, Kínában és Japánban, a Necator americanus pedig Afrikában, Ázsiában és az amerikai kontinens trópusi vidékein. A horogférgeket manapság az USA déli részeire is behurcolják.

A két féreg életciklusa hasonló, a széklettel ürülő peték 1-2 napig fejlődnek a talajban, majd lárva kel ki belőlük, melyek szintén a talajban élnek. Az ember fertőződhet azáltal, hogy emberi széklettel szennyezett talajon mezítláb járkál, mivel a lárva áthatolhat a bőrön. A lárvák a vér- és nyirokkeringéssel a tüdőbe jutnak, majd a légutakon felfelé haladva a beteg lenyeli őket. A behatolás után kb. egy héttel érik el a vékonybelet, ahol a nyálkahártyára tapadva vérszívással táplálkoznak.

Tünetek és kórisme

A lárva behatolásának helyén egy viszkető, sima felszínű, kiemelkedő kiütés alakul ki. A lárvák vándorlása a tüdőn keresztül lázzal, köhögéssel és nehézlégzéssel járhat. Az érett férgek gyakran felső hasi fájdalmat okoznak, a bélvérzések következtében vashiányos vérszegénység (anémia) és alacsony vérfehérjeszint alakulhat ki. A súlyos vérvesztés következtében gyermekeknél növekedési visszamaradás, szívelégtelenség és kiterjedt szövetduzzanat alakulhat ki.

A panaszokat okozó fertőzésben a peték általában láthatók a székletben. Ha a széklet órákig nem kerül vizsgálatra, a petékből kikelhetnek a lárvák.

Kezelés

Az orvos legfontosabb teendője a vérszegénység csökkentése, mely általában szájon át vagy súlyosabb esetekben injekció formájában adott vas hatására gyorsan javul. Súlyos esetekben vérátömlesztésre (transzfúzió) lehet szükség. Ha a beteg állapota stabilizálódott, a horogféreg elpusztítására 1-3 napig szájon át szedhető pirantel-pamoát vagy mebendazol adható, de ezekkel a szerekkel terhes anyákat nem szabad kezelni.

| horogféreg, bányaféreg, Ancylostoma duodenale, Necator americanus, parazitafertőzés, bélférgesség
2009-02-16 09:33:19


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^