Hirdetés

Eltűnhet a malária

Huszonöt éven belül eltűnhet a Föld színéről a malária, a hatékony védőoltás hiánya, a betegség kiirtására irányuló korábbi próbálkozások kudarca és a gyógyszer-rezisztencia problémája ellenére is - fogalmazott közös jelentésében Bill Gates és az ENSZ.

malária, malária szúnyog, WHO |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Gates és Ray Chambers, az ENSZ-főtitkár maláriaügyi különmegbízottja szerint a betegség felszámolása 11 millió ember életét mentené meg, gazdasági előnyei kétezer milliárd dollárt tennének ki.

A közlemény szerint a betegséggel való teljes leszámolás "az egyetlen fenntartható megoldás". Az amerikai milliárdos alapítványa a malária elleni harc egyik legfőbb támogatója.

2025-ig kétszeresére kell növelni a betegség megfékezésére fordított összeget és új módszereket kell találni a malária szúnyogok kordában tartására.

A korábbi erőfeszítések sorra elbuktak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és partnerei korábban 2015 végét célozták be a maláriás esetek számának "majdnem nullára" csökkentésére.

Évente nagyjából 500 ezer gyermekkel végez a malária, és nem lehet tudni, hogy a megbetegedések száma növekszik vagy csökken-e a legsúlyosabban érintett országokban.

A világ első malária elleni védőoltása az érintett gyerekek csupán harmadának biztosít hatékony védelmet. Számos malária gyógyszerrel szemben mutattak ki rezisztenciát és a kockázati csoportba tartozó emberek több mint harmadának nincs szúnyoghálója.

Eddig egyetlen betegséget sikerült megszüntetni a világon, a himlőt, jelenleg a szakemberek a malária mellett a guineaféreg okozta betegség és a gyermekbénulás felszámolásán fáradoznak.

malária, malária szúnyog, WHO

2015-09-30 22:45:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop