Hirdetés

WHO: évente több mint félmillió ember hal meg maláriában

A helyzet javulása ellenére még mindig több mint 500 ezer ember hal meg évente az elsősorban Afrikát sújtó malária következtében - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

malária, mocsárláz |

MTI Hírek12

2013-ban 198 millió ember betegedett meg maláriában, 584 ezren haltak meg, közülük 437 ezren ötévesnél fiatalabb gyerekek voltak. Az esetek mintegy 90 százalékát Afrikában regisztrálták - írta legfrissebb, csütörtökön bemutatott jelentésében a szervezet.

Afrikában a vizsgált időszakban mindössze minden ötödik fertőzött kapott kezelést, 15 millió terhes nő nem kapott semmilyen megelőző gyógyszert, 278 millió ember pedig még mindig olyan háztartásban élt, amelyben egyetlen, rovarölőszerrel átitatott moszkitóháló sem volt található.

"A malária elleni küzdelem április 25-i világnapját ünnepelve fel kell ismernünk a megelőző intézkedések, a hatékony diagnosztikai módszerek és kezelések kiterjesztésének sürgető szükségét, hogy mérsékeljük a malária okozta emberi szenvedést" - hangsúlyozta Hiroki Nakatani, a WHO egyik magas rangú vezetője.

A kór ellen foganatosított intézkedéseknek köszönhetően 2000-től 2013-ig Afrikában - ahol az összes haláleset mintegy 90 százaléka történt -, 54 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű esetek száma.

Az ügynökség új, malária elleni tervet dolgozott ki a 2016-2030 közötti időszakra, a dokumentumot a tervek szerint májusban fogják bemutatni.

A kórral szembeni harc egyik hatékony eszközének bizonyult a moszkitók elleni hálók átitatása rovarölőszerrel. Ma már a szubszaharai térség lakosságának a fele tud ilyen hálót beszerezni, míg 2000-ben alig három százaléka volt erre képes. A WHO szerint a szúnyogok által terjesztett fertőző betegség elleni küzdelem másik fontos eszköze a hatékony diagnosztikai módszerekhez és a gyógykezeléshez való hozzáférés kiterjesztése volt.

malária, mocsárláz

2015-04-23 22:12:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop