Hirdetés

WHO: indokolt várnia a véradással annak, aki zikaláz sújtotta országban járt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint indokolt várnia a véradással annak, aki zikaláz sújtotta országban járt.

zikavírus, zikaláz, megelőzés, kisfejűség |

MTI Hírek13

Az amerikai járványügyi hivatal és más egészségügyi intézmények már korábban lehetségesnek tartották, hogy a zikavírus vértranszfúzióval is terjed, ezért az amerikai vöröskereszt arra kérte az ország állampolgárait, hogy ha valaki olyan országban járt, ahol jelen van a zikaláz, legalább 28 napig ne adjon vért. Kanada pedig bejelentette, hogy 21 napig nem adhat vért az, aki bárhol külföldön járt az Egyesült Államok kontinentális részén és Európán kívül. Nagy-Britannia már szerdán bejelentette, hogy 28 napig nem adhat vért és nem adományozhat szervet az, aki a zikaláz szempontjából nagy kockázatú országban járt.

Azt a gyanút, hogy a vírus vértranszfúzióval is terjedhet, alátámasztja két új brazíliai eset. A dél-amerikai ország déli részén ugyanis zikavírussal fertőződött meg két olyan ember egymástól függetlenül, aki vért kapott.

Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta csütörtökön, hogy indokolt elővigyázatosságból várnia a véradással annak, aki zikaláz sújtotta országban járt.

Nicaragua és Honduras bejelentette csütörtök este, hogy az országban most először regisztráltak olyan terhes nőket, akik zikavírussal vannak megfertőződve. Nicaraguában, ahol 19 zikalázas beteg van, fertőzött lett három állapotos nő, akik terhességük harmadik-negyedik havában járnak. Hondurasban pedig, ahol 3200 beteg van, hat olyan terhes nőt találtak, aki zikavírussal fertőzött.

zikavírus, zikaláz, megelőzés, kisfejűség

2016-02-06 20:10:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop