Zika-vírussal fertőzött csecsemő született

Zika-vírussal fertőzött és az azzal összefüggő súlyos agyi, illetve koponya elváltozással jött a világra egy csecsemő Hawaiin. Az egészségügyi hatóságok szerint ez az első eset az Egyesült Államokban.

zika-láz, fejlődési rendellenesség, szunyog, Hawaii | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint a gyermek kisfejűséggel (mikrokefália) született. A hawaii egészségügyi hatóságok közleménye szerint az anya feltehetőleg brazíliai tartózkodása idején fertőződött meg a Zika-vírussal 2015 májusában. A szakemberek szerint sem a gyermek, sem az anya nem fertőző. A betegség továbbterjedésének kockázata nem áll fenn Hawaiin.

Az Egyesült Államok egészségügyi hatósága a Karib-térség és Latin-Amerika 14 országára adott ki utazási figyelmeztetést a Zika-vírus fertőzés kockázata miatt.

Az Afrikából származó Zika-láz 2014 februárjában jelent meg az amerikai kontinens bennszülöttjei között. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. A szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom.

A brazil egészségügyi minisztérium december elején jelentette be, hogy a betegség áll a mikrokefáliás esetek számának drámai megnövekedése mögött. December végéig csaknem háromezer csecsemő jött világra kisfejűséggel az országban. A Zika-láz ellen egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság.

A CDC a várandós és a teherbe esni kívánó nőket is óva inti attól, hogy a betegség által érintett területekre látogassanak.

| zika-láz, fejlődési rendellenesség, szúnyog, Hawaii
2016-01-18 21:57:22


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^