Hirdetés

Zikaláz – mikrokefália

Akár 13 százalék is lehet az esélye annak, hogy kóros kisfejűséggel jön világra a csecsemő, ha édesanyja a várandósság első három hónapjában fertőződik meg zikavírussal - derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a mikrokefália kockázata viszint nagyon alacsony a második vagy harmadik trimeszterben megfertőződött kismamák gyermekeinél.

zikavírus, zikaláz, kóros kisfejűség, mikrokefália |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Az amerikai járványügyi központ (CDC), valamint a Harvard Egyetem szakemberei Francia Polinézia és a brazíliai Bahia állam zika-fertőzöttségi adataira és mikrokefáliás eseteire alapozva számolták ki, hogy az első trimeszterben megfertőződött nőknél 0,88-13,2 százalék között mozog annak az esélye, hogy a gyermek szokatlanul kis koponyával születik. Francia Polinéziát 2013-2014-ben, Brazíliát tavaly óta sújtja zika járvány.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban közölt eredmények szerint a második vagy harmadik trimeszterben megfertőződött kismamák csecsemőinél ugyanakkor nagyon alacsony a mikrokefália kockázata.

A kutatók azt javasolják a várandós nőknek, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést a zika fertőzés elkerülése érdekében, az egészségügyi intézményeknek pedig azt, hogy készüljenek fel a születési komplikációk számának megszaporodására a következő években.

A mikrokefáliás csecsemők szokatlanul kis koponyával születnek, ez később akadályozza a mentális fejlődésüket. A járvány kitörése óta 1271 mikrokefáliás esetet regisztráltak Brazíliában.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint szilárd tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a zikavírus Guillain-Barre szindrómát, egy ritka idegrendszeri betegséget is okozhat, amely felnőtteknél ideiglenesen bénulást idézhet elő. Egyelőre nincs oltóanyag a zikavírus ellen.

zikavírus, zikaláz, kóros kisfejűség, mikrokefália

2016-05-27 10:29:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop