Zikavírus: magzati halál, agypusztulás

Magzati halált, agyszövet pusztulást is okozhat a terhesek zikavírus fertőzöttsége –ismertetik a PLoS Neglected Tropical Diseases szaklapban kutatók, ismertetve egy zikavírus fertőzött anya halva született gyermekének esetét.

zika-láz, fejlődési rendellenesség, mikrokefália, magzati halál, agypusztulás, Zikavírus | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A csecsemőnek hiányzott az agya, szövet helyett az üregeket folyadék töltötte ki. A vízfejűségen kívül a baba más testrészeiben is rendellenesen sok volt a víz.

Eddig a rohamosan terjedő zikavírussal csak egy születési rendellenséget, a kóros kisfejűséget, vagyis a mikrokefáliát hozták összefüggésbe. Brazíliában a kórt 580 esetben azonosították, további 4100 esetet vizsgálnak.

A kutatók azután kezdték vizsgálni a zikavírust, hogy 2015 elején nyilvánosságra kerültek a vírus okozta betegség első esetei Brazíliában.

A kór tünetei: enyhe láz, kiütések és a szem pirosodása, nincs ellene védőoltás, sem gyógymód. A fertőzöttek mintegy 80 százalékánál nem is lépnek fel tünetek.

A vizsgált esetben sem jelentkeztek a húszéves brazil nőnél a zikaláz tünetei, terhessége első harmada normálisan zajlott. A mikrokefália lehetséges más okait - a HIV- és a hepatitisz C-vírust, a rubeolát és a toxoplazmózist - a tesztek kizárták. A 18. terhességi héten végzett rutinszerű ultrahangvizsgálaton a magzatot nagyon kis súlyúnak ítélték. A 30. hétre súlyos mikrokefália alakult ki, a 32. héten a magzat meghalt, ekkor az orvosok megindították a szülést.

| zika-láz, fejlődési rendellenesség, mikrokefália, magzati halál, agypusztulás, zikavírus
2016-02-29 22:50:51


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^