Hirdetés

Európában először mutatták ki vadon élő madárban a H5N8 vírustörzset

Európában először mutatták ki vadon élő madárban a madárinfluenzát okozó vírus különösen veszélyes H5N8 törzsét: a Mecklenburg-Elő-Pomeránia német szövetségi tartományban talált, kórokozót hordozó madarat lelőtték. A fejlemény miatt a német kormány hétfőre válságtanácskozást hívott össze.

madárinfluenza, H5N8 |

MTI Hírek11

A betegség tüneteit egyébként nem mutató csörgő récére Rügen szigetén bukkantak. Szakértők szerint elképzelhető, hogy ez az Eurázsia nagy részén előforduló madár hozta be az Ázsiából ismert H5N8 madárinfluenza-vírustörzset Európába.

Christian Schmidt német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter a fejlemény nyomán minden szövetségi tartományt elővigyázatosságra intett.

Mecklenburg-Elő-Pomerániában még szombaton elrendelték az összes, mintegy 13 millió csirke, pulyka és kacsa, valamint más baromfi istállóban vagy fedett madárházban való azonnali elhelyezését. Mintegy 40 ezer állattartót érint a rendelet, amelynek betartását az állategészségügyi hatóságok és a rendőrség ellenőrzi. Az állatokat nem szabad tóból, csatornából vagy pocsolyából származó vízzel itatni, ezzel ugyanis elkerülhető a vadmadarakkal és bármiféle váladékukkal való érintkezés.

A csörgő récében felfedezett vírustörzs pontosan ugyanaz a kórokozó, mint amelyet már korábban Németországban és Hollandiában is kimutattak, és csak nagyon csekély eltérést mutat a Nagy-Britanniában azonosított vírushoz képest.

A madárinfluenza-járvány november elején egy Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartománybeli pulykafarmon tört ki. A telep több mint 50 kilométerre található attól a helytől, ahol a kórokozót hordozó csörgő récét lelőtték. A betegséget okozó vírus később Hollandiában és Nagy-Britanniában is felütötte a fejét.

Hollandiában a gazdasági minisztérium pénteki közlése szerint már a harmadik baromfitenyésztő telepen mutatták ki a madárinfluenzát okozó kórokozót, és még aznap elrendelték mintegy tízezer szárnyas megsemmisítését, amivel 203 ezerre nőtt a járvány miatt levágásra ítélt hollandiai szárnyasok száma.
madárinfluenza, H5N8

2014-11-24 07:01:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop