Hirdetés

Gyógymódok megfázásra

Nagyon szenved a nátha vagy az influenza tüneteitől? Van néhány tippünk, amitől jobban érezheti magát.

nátha, megfázás, gyógymód |

InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.

1. Igyon sok folyadékot, hogy oldódjon az orrdugulása.
A víz vagy a tea segít megelőzni a kiszáradást, és nedvesen tartja a torkot is. Naponta egy felnőtt embernek legalább két-két és fél liter folyadékra van szüksége. Ami jó: a víz, sportitalok, gyógynövényes teák, gyümölcslevek, de anyu húslevese is megteszi! Kerülje a teát, kávét, és más koffeintartalmú italokat, mert azok vízhajtóként működhetnek, és kiszáradáshoz vezethetnek.

2. Lélegezzen be gőzpárát, ami segít enyhíteni az orrdugulást.
Egy tál forró víz fölé hajolva lélegezze az orrán keresztül. Vigyázzon, hogy a gőz ne égesse meg az orrát, inkább lassan lélegezzen. Használhat párásítót is, de az orrdugulás szempontjából a gőz is pont olyan jó, vagy akár azuhany forró párája, a sós vizes orrspray, a szobai párásító is megteszi.

3. Gyakran fújjon orrot, de ezt helyesen tegye.
Fontos, hogy az orrban felgyülemlő váladékot kifújjuk, és ne engedjük, hogy az arcüregekben felhalmozódjon, vagy a garatba csorogjon. Ha azonban erősen fújunk, a nyomás a váladékot és a kórokozókat a hallójáratokba préselheti, ami fülfájáshoz is vezethet. A legjobb, ha az egyik orrcimpánkat az ujjunkkal lenyomjuk, miközben finoman fújunk a másik nyíláson át.

4. Használjon sós vizes orr-sprayt, vagy otthon készített sós oldattal öblítse az orrát.
Ez oldja a dugulást, és lemossa a vírusok és baktériumok egy részét is. Egy negyed kanál konyhasót és egy negyed kanál szódabikarbónát kell egy bögre meleg vízben elkeverni. Fecskendővel spriccelheti az orrába a mosdó felett, majd engedje kicsurogni a folyadékot. Orrlyukanként 3-4 alkalommal végezze el a műveletet.

5. Tartózkodjon melegben és kerülje a mozgást.
Ez lehetővé teszi, hogy szervezete minden energiáját a kórokozók elleni küzdelemre fordítsa. Ez a küzdelem megterheli a szervezetet, mi pedig azzal tudunk segíteni, ha egy takaró alatt fekszünk a melegben.

6. Gargalizáljon sós vízzel.
Ez átmenetileg enyhítheti a torokfájást. Egy kanál sót kell feloldani fél liter vízben vagy teában. A népi gyógyászatban oly népszerű méz is hatásos, ezt a folyadékba kell keverni.

7. Fogyasszon forró folyadékokat.
Oldják az orrdugulást, megelőzik a kiszáradást, és nyugtatják a gyulladt szöveteket a torokban és az orrüregben. Ha éjjel nem tud aludni a dugulástól, tegyen meleg vizes palackot az ágyba.

8. Élvezze a forró fürdő hatását.
Ez nedvesíti a nyálkahártyákat, és segít ellazulni. Ha szédül, inkább ülőfürdőt vegyen a zuhanyzás helyett.

9. Tegyen egy mentollal átitatott vattadarabot az orra alá.
Ez segít nyitva tartani az orrjáratokat, és nyugtatja a kipirosodott bőrt az orr alatt. A mentol, eukaliptusz és kámfor mind enyhe érzéstelenítő hatással bírnak, és enyhítik a feldörzsölt bőrből eredő fájdalmat.

10. Melegítse az arcüregeit.
Ezt akár egy nedves konyharuhával is megteheti, amit a mikrohullámú sütőben 30 másodpercen át melegít. Mielőtt az arcára szorítaná, győződjön meg róla, hogy nem túl forró.

11. Tegyen még egy párnát a feje alá éjszakára.
Ez is az orrdugulás ellen véd. Ha túl nagy a törés az ágyában, akkor Tegye a párnát a matrac és az ágykeret közé.

12. A legtöbb ember előbb-utóbb valamilyen vitaminkészítményt is kipróbál.
A legnépszerűbb összetevők a cink, az echinacea és a C-vitamin. Tudni kell azonban, hogy a legutóbbi vizsgálatok nem tudták bebizonyítani, hogy ezek valóban előnyt jelentenek egy megfázás alkalmával. A vastartalmú készítményeket akut betegség alatt kerülni kell.

WebMD, kép: sxc.hu

nátha, megfázás, gyógymód

2010-01-04 12:39:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop