Hirdetés

Az Ebola-vírus egyik felfedezője attól tart, hogy más földrészre is átterjedhet a kór

Az Ebola-vírus egyik felfedezője attól tart, hogy a fertőző betegség Afrikából más kontinensekre is átterjedhet.

Ebola-vírus, járvány, terjedés |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


Peter Piot szerint félő, hogy a Nyugat-Afrikában élő indiaiak közül valaki hazahurcolhatja a kórt a szubkontinensre. A belga járványügyi szakember, volt ENSZ-főtitkárhelyettes a Der Spiegel című német közéleti magazinnak adott interjúban emlékeztetett arra, hogy csakúgy, mint Nyugat-Afrikában, ahol március óta tart a járvány, Indiában is gyakori, hogy az orvosok és az ápolók nem viselnek kesztyűt, így nagy valószínűséggel hamar elkapnák és terjeszteni kezdenék a ragályt.

Peter Piot attól viszont nem tart, hogy Európában vagy az Egyesült Államokban ne tudnák megfékezni a kórt. "Ha előfordulnának ebolás esetek Európában, lennének ugyan halottak, de a vírust gyorsan fel lehetne tartóztatni" - vélekedett.

A belga szakembert aggodalommal tölti el ugyanakkor a nyugat-afrikai járvány mértéke. "Ez már nem járvány, hanem humanitárius katasztrófa" - mondta.

A térségben az idén eddig több mint 2600-an haltak bele a járványba, amely az eddigi legsúlyosabb a vírus 38 évvel ezelőtti felfedezése óta. A kórokozót az akkori Zairéban, a mai Kongói Demokratikus Köztársaságban azonosították kutatók, köztük Peter Piot. A vírus arról az Ebola folyóról kapta a nevét, amelynek vizében találták. "Nem hittem volna, hogy valaha idáig fajulhat a helyzet" - mondta Piot a mostani járványról, amelyet a betegek kevesebb mint fele él túl.

Ebola-vírus, járvány, terjedés

2014-09-22 19:06:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop